petak, 21. juna 2024.

Mleko isplativije od voća

Objavljeno: 14. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

OSEČINA- U podgorskim selima gde je šljiva, „kraljica’’ voća najpoznatija, Aleksandar Milovanović (26) posvetio se stočarstvu. Na porodičnom domaćinstvu u selu Lopatanj, kod Osečine, pre dve godine osnovao je farmu koza, koja trenutno broji preko 20 muznih grla.

Bave se Milovanovići i voćarstvom, a pošto zasadi maline i kupine zbog nedovoljne količinine padavina, donose sve manje roda i suše se, odlučili su se za proizvodnju kozjeg mleka.

“Za odgoj koza sam se odlučio pre svega, zbog sigurnog otkupa mleka. Prvih desetak grla alpino koza nabavio sam u leto 2020. godine, a kasnije uvećao stado i sada imam 23 umatičene koze. Preko poznanika povezao sam se sa firmom „Kozanostra’’ u Gunjacima, koja otkupljuje i prerađuje kozje mleko. Svaki posao na selu je zahtevan ako hoćemo da imamo dobar rezultat i mora dosta da se radi i ulaže. Od proizvodnje kravljeg mleka kozarstvo je i do deset puta isplativije pogotovu zbog sadašnje cene. U odnosu na ovčarstvo ovde imamo mleko, subvencije od 7.000 dinara po grlu i jarad, a kod ovaca samo jagnjad, tako uz cenu koju mi sada dobijamo za litar mleka dosta je isplativije“, priča Aleksandar, inače po zanimanju ugostitelj, kome u radu na farmi pomažu supruga Milica i majka Vukosava.

Trenutna mesečna proizvodnja mleka kreće se oko 2.000 litara od čega do 1.800 litara predaju, deo prodaju kupcima u Osečini, a jednu količinu prerade u sir.

“Trenutna otkupna cena kravljeg mleka je negde 45 dinara sa premijom, a ja za litar mleka dobijam 73 dinara i uz premiju to je nekih 88 dinara. Po nekoj mojoj računici od prodaje kozjeg mleka, kada uzmemo u obzir sve troškove, mesečno može da se zaradi 40.000 do 50.000 dinara i to jeste lepa zarada, ali samo od nje jedna tročlana ili četvoročlana porodica ne može da živi. Razmišljali smo i o preradi mleka u sir, ali za to je potrebno više ljudi u domaćinstvu, bolja logistika što se tiče reklame i isporuke do kupaca”, kaže Milovanović.

Po njegovim rečima, za kozarstvo može da se kaže da je jedna od stabilnijih grana poljoprivrede i to pod uslovom da postoji obezbeđeno tržište za kozje proizvode, međutim dodaje da i ova proizvodnja još uvek nije toliko stabilna „jer nemate nikakav papir da će vam neko otkupiti određenu količinu mleka, sve može da stane u roku od jednog dana”.

Piše: Dejan Davidović

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *