nedelja, 26. maja 2024.

Moderna galerija dobila poslednju sliku Ljube Popovića

Objavljeno: 23. novembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Poslednja nezavršena slika proslavljenog slikara Ljube Popovića nalazi se u Valjevu! Moderna galerija Valjevo, čiji je osnivač upravo Ljuba Popović, dobila je na poklon poslednju nedovršenu sliku slavnog umetnika, koji je dobar deo života proveo u gradu na Kolubari. Ova nedovršena slika nastala je u ateljeu Ljube Popovića u Grčkoj, a ona potvrđuje da je Ljuba na ovoj slici radio do poslednjih dana života. Nedovršenu sliku slavni slikar je u znak zahvalnosti poklonio svom prijatelju istoričaru umetnosti Nikoli Kusovcu, koji je bio uz njega u poslednjim trenucima.

„Kada je zbog bolesti iz Grčke prebačen u Beograd i jada je malo došao sebi Ljuba je pozvao Nikolu i rekao mu da slika pripada njemu u znak pažnje za druženje i prijateljstvo. Posle toga Nikola je rekao da slika ne pripada njemu već Modernoj galeriji i da smatra da je to pravedna odluka. Tako je psolednja slika Ljube Popovića pre nekoliko dana stigla u našu Galeriju. Ono što je za mene veliko iznenađenje je da su prvi put na njegovoj slici tri krsta u uglu. To nigde do sada nije bilo na njegovim slikama, ali ovo je svakako njegova poslednja slika i Valjevo duguje veliku zahvalnost Nikoli Kusovcu za ovakav poklon koji smo dobili“, rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Poslednja slika Ljube Popovića biće deo fundusa legata Ljube Popovića u Modernoj galeriji. „Posebnost ove slike je i u tome što je, kako je uočeno, Ljuba na njoj radio do poslednjeg trenutka. Ova slika je bila zalepljena trakama na zidu i ono što je njegova supruga snimila i ova slika koju smo dobili pokazuje da postoje razlike odnosno da je radio na njoj nakon što je ona fotografisala. Na slici se vide nedovršeni detalji i da je slika bila u izradi u trenutku kada je velikom slikaru pozlilo, ali u tome je njena dodatna draž“,  kaže Jovanović.

Slikar Ljuba Popović preminuo je 12. avgusta. Sahranjen je u Valjevu u naselju Brđani. U gradu na Kolubari završio je osnovnu školu i Gimnaziju.

 

 

 

Jedan komentar na “Moderna galerija dobila poslednju sliku Ljube Popovića

  1. Dosta bre više ovog lika u privredu politiku kulturu sve se razume, a svugde pustoš posle njega. Korov u Brdjanima na Ljubinom grobu on o liku Ljubinom nije dostoja na priča.

    11

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *