nedelja, 21. aprila 2024.

Na početku sezone jagode 300 dinara

Objavljeno: 24. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prvi plodovi jagode iz plastenika ove godine već su obrani i stigli do potrošača. Proizvođači ovog jagodičastog voća u valjevskom kraju kažu da je bilo problema sa niskim temperaturama, ali da je trenutni kvalitet ploda zadovoljavajući.  Kilogram jagoda na početku sezone cene 300 dinara.

Nemanja Despotović iz valjevskog sela Miličinica je sorte jagode Kleri i Azija, u dva plastenika na površini od pet ari, zasadio pre tri godine. Ipak dosadašnjim prinosom od 300 kilograma je kaže zadovoljan i već je ugovorio isporuku prvih količina ovogodišnjeg roda.

U plasteničkoj proizvodnji organska jagoda sazreva na porodičnom gazdinstvu Branković u Belom polju, nadomak Valjeva. Sa oko 2.000 sadnica nadaju se da će ove godine ubrati  blizu 1.500 kilograma, pošto je zasad u punom rodu.

“Plasman nas generalno sve brine, jer nas je ova situacija sa virusom poremetila, ali srećom pijace su počele da rade. Prošle godine celokupnu proizvodnju smo prodali na beogradskom tržištu. Cena od 300 dinara je donekle pristojna, a pošto mi porodično radimo ovaj posao, uz par dnevnica koje smo platili za čišćenje i pripremu zasada, nadam se dać}e nam se isplatiti uloženo. Dosta koštaju preparati za tretiranje sadnice, koji moraju biti za organsku proizvodnju, jer pre svega vodimo računa o kvalitetu robe zato što i naša deca konzumiraju te jagode, pa kako mora biti kvalitetna za njih tako i za prodaju”, kaže Željko Branković.

“Kada je reč o proizvodnji jagoda, iza nas su dva kritična perioda kada je zbog niskih spoljnih temperatura bilo oštećenja cvetnih pupoljaka pa i zametnutih plodova. Proizvođači koji imaju višegodišnje iskustvo navikli su se na takve probleme i u zaštiti koriste agril folije kojima pokrivaju zasade,  naročito one na otvorenom polju gde je opasnost od niskih temperatura daleko veća nego u zatvorenom”, ocenjuje Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Kako kaže, sve više proizvođača se odlučuje da gaji jagodu u zatvorenom prostoru, ne samo zbog toga što jagoda stigne ranije na tržište, već i što su na taj način zasadi zaštićeniji od niskih temperatura, a naročito od truleži ploda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *