petak, 12. aprila 2024.

Na Valjevo palo 200 NATO bombi

Objavljeno: 24. marta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pre 17 godina počelo je NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Prema proceni Vlade Srbije u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Bombardovanje je trajalo 78 dana. Prvo bombe pale su u Valjevu 14. aprila 1999. godine, kada je u 5.30 časova bombardovana fabrika „Krušik“. U bombardovanju je stradalo troje ljudi, dok je oko 50 osoba povređeno.

Tokom bombardovanja na Valjevo je palo oko 200 bombi, od toga čak 150 je bačeno na fabriku „Krušik“. Uništena je zgrada policije u Valjevu, bombardovana su vojna skladišta u Pričeviću i na Kraljevom stolu, a oštećeni su mnogi javni objekti. U bombardovanju Valjeva je srušeno pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju predstavnici Grada Valjeva i Vojske Srbije položili su cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik nastradalima od 1991. do 1999. godine. Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić je rekao da svi mi imamo obavezu prema herojima koji su svoje živote dali braneći našu otadžbinu i građane, kao i nedužnim žrtvama koje su stradale, da nikada uspomena na njih ne bude zaboravljena. 

„Taj događaj ne smemo nikada zaboraviti. Svaka bomba koja je pala na Valjevo nikada neće biti zaboravljena. Grad Valjevo će i budućnosti čuvati uspomenu na poginule u NATO bombardovanju, koji su svojim životima branili svoj narod“, rekao je Vujić Subotić.

8 komentara na “Na Valjevo palo 200 NATO bombi

 1. Može li se objaviti tačan podatak, za one koji možda ne znaju, da je bombardovano, sa toliko bombi – fabrika Krušik Namenska oružje i municija, i druge fabrike u sastavu, na periferiji grada Valjevo i susedno naselje(jednom greškom u gađanju) tokom vojne intervencije protiv režima SRJ i vojnog poretka osuđenog za ratne zločine protiv civila(nenaoružanih građana) i ratne aktivnosti protiv sopstvenog naroda

  0

  0
 2. Da, dodatno i zgrada nekadašnjeg SUP(centar za koordinaciju režima Miloševića), ali ništa više od ta 3 targeta

  0

  0
 3. Dom Vojske nije gađan iako je tako izgledao od početka razlaza bivše SFRJ i zgrada koja se koristila za veselje nekih 20 godina!

  0

  0
 4. Nije me sramota, sada kao samostalne vlasti republike Srbije ponovo rade protiv države, vojna industrija duguje 100 miliona evra poreza, samo valjevska fabrika oružja 20 miliona evra. To ne plaćaju, porez, izvoze, prave promet i državnu nestabilnost trgovinom sa rizičnim regionima, i još, tako u dugu povećavaju broj radnika – planiraju povećanje broja zaposlenih za još 300-400, znači još veću proizvodnju i rizike po necionalnu bezbednost, planiraju i grade destine hiljada stanova za vojsku o teretu budžeta. Opet, kada im se nudi realno rešenje za sistem bezbednosti i rasterećivanje troškova i rizika uz NATO partnerstvo – državno plaćene patriote opet rade političku anti-kampanju, poručuju naoružanje – mig i raketni sistem za nezavisne izolovane sisteme(neutralna vojna politika) umesto da racionalizuju i koriste ta sredstva od 2 milijarde evra da poprave realni sektor i životne uslove stanovništva tih što ih glasaju.

  1

  0
 5. Setite se koliko su bili neodgovorne vlasti tadašnje Srbije(formalno vlasti i SRJ), postavljali su ljude kao živi štit, pravili kampanju „target“ provocirali intervenciju na gađanje civila, jer se znalo da su gađanja protiv državnog sistema, a kako bi probali pred istorijom da kompnezuju stradnja koja su kao domaće vlasti napravili nad nedužnim civilima u susednim republikama bivše Yu, danas državama.

  U vojnoj intervenciji NATO je poginulo 462 vojnika VJ i 114 policajaca RS.
  Video sa objavljenom izjavom
  https://www.youtube.com/watch?v=VPyMaLdftRU

  0

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *