petak, 23. februara 2024.

Na valjevskim putevima za pet godina poginulo 35 ljudi

Objavljeno: 25. septembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od 2.148 saobraćajnin nezgoda, koliko ih se dogodilo u proteklih pet godina, na putevima na teritoriji grada Valjeva, 960 je sa nastradalim licima. U ovim saobraćajnim nezgodama je poginulo 35, dok je teške i lake povrede zadobilo 1.369 osoba.

Policija, Valjevo. Foto: Patak online
Policija, Valjevo. Foto: Patak online

To pokazuju podaci o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Valjeva, u periodu od 2018. do 2022. godine, koje je objavila Agencija za bezbednost saobraćaja.

U izveštaju se navodi da „nije uspostavljen opadajući trend broja poginulih i povređenih lica’’, te da je u posmatranom periodu poginulo 16 vozača ili putnika u putničkim automobilima, 12 pešaka, zatim četvoro biciklista i jedna osoba na motoru. Dodaje se da u saobraćajnim nezgodama gde je jedan od učesnika bilo teretno vozilo poginulo devet lica.

Ukoliko se analizira starosna struktura poginulih, među njima je 14 osoba starijih od 65 godina, jedno dete mlađe od 14 godina i jedna mlada osoba starosti 15 do 30 godina.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima pripada grupi tipova saobrašajnih nezgoda u kojima su učestvovala najmanje dva vozila, a kao uzrok tih nezgoda navode se skretanje ili prelazak na suprotnu stranu puta. Statistika pokazuje da je najviše stradaju vozači i putnici u putničkim vozilima.

Kao ključne probleme bezbednosti saobraćaja kojima treba posvetiti pažnju na teritoriji Valjeva, u Agenciji navode korišćenje mobilnog telefona, upotreba sigurnosnog pojasa na prednjem i zadnjem sedištu, kao i korišćenje dečijih sedišta koje je za oko pet odsto niže u odnosu na republički prosek. S druge strane, pozitivni rezultati se uočavaju kod ponašanja pešaka.

Valjevo, foto: Patak online

Najkritičniji jul

Najviše saobraćajnih nezoda u posmatranom petogodišnjem periodu dogodilo se 2021. godine – 488, kada je bilo i najviše povređenih – 330 osoba. Godine sa najviše poginulih – osam odnosno sedam osoba, su 2018. i 2021. godina. Najviše nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama bilo je u julu, dok je za pet godina povređeno 73 dece, najčešće u svojstvu putnika. Podaci pokazuju da se na području Valjeva 2022. godine dogodilo 457 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo pet osoba, a 288 je povređeno.

Po vrednosti javnog ponderisanog rizika, koji predstavlja odnos ukupnog broja pogunilih, teško i lako povređenih lica u saobraćajnim nezgodama tokom 2022. godine i broja stanovnika, „grad Valjevo pripada klasi niske vrednosti rizika, pri čemu je u 2022. godini došlo do smanjewa javnog ponderisanog rizika u odnosu na 2021. godinu. Po tome Valjevo se nalazi na 81. mestu među 161 lokalnom samoupravom, piše u izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja.

D.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *