subota, 2. marta 2024.

Nabavka ogreva prazni džepove

Objavljeno: 23. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Iako su ovih dana temperature skoro letnje, mnogi građani se uveliko spremaju za novu zimsku grejnu sezonu. U Valjevu više od 70 odsto domaćinstava ima individualno grejanje, dok su ostali priključeni na daljinski sistem grejanja. Na stovarištima kažu da kupaca ima dosta, ali „nema robe“, poput sušene „Kolubare“. Što se tiče drva, ona su ponovo poskupela i sada kubik košta 5.000 dinara bez prevoza, oko 1.000 dinara više nego pre mesec dana.

„Iako je prodaja krenula još u aprilu, u ovom momentu trenutno je veća potrožnja od ponude, iz razloga što nema dovoljno nasečenog drveta, a najviše se traži cerovo i bukovo”, kažu prodavci ogrevnog drveta.

Uglja na stovarištima ima u dovoljnim količinama, osim sušene „Kolubare“, za koju treba izdvojiti 14.000 dinara po toni, a koja bi na ovdašnja stovarišta trebalo da stigne ovih dana. Bosanski ugalj ”Kreka”  košta od 13.000 do 15.000, a ”Banović“, koji je i najkvalitetniji, 17.000 dinara sa prevozom.

Kako kažu na valjevskim stovarištima, ove sezone smanjena je potražnja drva, jer su mnoga domaćinstva prešla na pelet, koji po toni košta od 180 do 210 evra. Na stovarištima ga ima u dovoljnim količinama, a mnogi proizvođači već su ugovorili prodaju do kraja godine.

„Cene ovog energenta ostale su na prošlogodišnjem nivou. Tona bukovog peleta je 180 evra i ona se prema rečima proizvođača nije menjala poslednje dve godine. Za druge vrste peleta treba izdvojiti u proseku 20 do 30 evra manje po toni“, kažu na jednom od valjevskih stovarišta.

Za razliku od građana koji imaju idividualno grejanje, koji ogrev moraju da plate odmah ili tek na nekoliko rata, da sami unose ugalje ili drva i da lože vatru, oni koji su priključeni na daljinski sistem grejanja nemaju te muke. Oni koji nemaju merače grejanje plaćaju tokom čitave godine u jednakim ratama, za razliku od građana koji imaju individualno grejanje i ogroman novac moraju odjednom da izdvoje za ogrev. Pored toga, cena grejanja u Valjevu nije se menjala već nekoliko godina.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *