nedelja, 26. maja 2024.

Nagrade Dositejevo pero i Sigridrug za Biljanu Marković Jevtić

Objavljeno: 22. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC – Biljana Marković Jevtić, afirmisani dečji pisac poreklom iz Lajkovca, u poslednjih mesec dana dobila je dve značajne nagrade u oblasti stvaralaštva za decu.

Lajkovčanka, koja živi i radi u Beogradu, prvo je krajem novembra dobila nagradu „Dositejevo pero“ za knjigu „Navijam za šaptača“ (izdavač Klet), kao najbolji roman za decu u 2020. godini. Ovu nagradu, inače, dodeljuje Žiri dečje kritike što joj daje posebnu draž.

Na decembarskom Festivalu monodrame za decu u Novom Sadu, u okviru Zmajevih dečjih igara, Biljanina monodrama „Sa Acom na letovanju“ u izvođenju glumice Bojane Stojković dobila je nagradu „Sigridrug“ kao najbolje ostvarenje festivala. U konkurenciji je bilo sedam monodrama za najmlađe, a žiri su činili: Saša Latinović, Jelica Gligorin i Božidar Mandić. Biljana je i prošle godine bila lauret sa delom „Lol iz stripa“, koji je poneo nagrade „Sigridrug“ i „Rade Obrenović“.

Dramski program Radio Beograda po Biljaninom tekstu „Moja priča“ upravo snima dramu za decu koja će biti emitovana u januaru sledeće godine.Pre dva meseca objavljen je njen novi roman za decu „Avantura na vidiku“u izdanju „Pčelice“. Putopise objavljuje u časopisu „Svet na dlanu“.

Biljana Marković Jevtić je rođena 1971. Detinjstvo i ranu mladost provela je u Lajkovcu, zatim studirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao scenarista inovinar urednik u Redakciji za decu i mlade RTS-a. Piše poeziju, prozu, radio drame, pozorišne komade, putopise. Objavile je zbirke pesama „Priča iz detinjstva“ (2012) i „Učenje života“ (2015).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *