utorak, 25. juna 2024.

PM čestice pojačale zagađenje i prošle sedmice

Objavljeno: 22. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U protekloj sedmici više od polovine dana vazduh u Valjevu je bio zagađen, tako što je jedan dan imao ocenu „jako zagađen“, tri dana „zagađen“ i tri dana “prihvatljiv”, navodi se u novom izveštaju o aerozagađenju u prethodnoj sedmici.

Kako saopštava organizacija “Lokalni odgovor”, koja ovaj izveštaj pripema, najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak 17.12.2020. u 00:00 i iznosila 239.41 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u isto vreme što je iznosilo 218.1 μg/m3. Višestruko prekoračene koncentracije su u četvrtak predstavljale vanrednu zdravstvenu situaciju.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Četvrtak, 17.12.2020. kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike”, stoji u novom izveštaju “Lokalnog odgovora”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *