subota, 20. jula 2024.

Crveni meteo alarm za područje Valjeva

Objavljeno: 5. marta 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je od sinoć do sada palo 13 litara kiše po kvadratnom metru. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije naložio je gradonačelniku Valjeva i predsednicima opština Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina da preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju preventivnih i operativnih mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanju pojave „urbanih poplava“. Zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač kaže da su dobili upozorenje da se obilnije padavine očekuju od danas do subote. Zbog obilnijih padavina može doći do povećanja vodostaja Kolubare i do 200 centimetara, što prelazi granicu redovne odbrane od poplava, kaže Kovač.

Kovač kaže da su već juče preduzete određene mere na odbrani od poplava, prvenstveno uklonjene su sve mašine “Erozije” i “Jedinstva” iz rečnog korita Kolubare, dok su rečna korita manjih rekao očišćena u oktobru i novembru prošle godine.

S obzirom na to da je Republički hidrometeorološki zavod juče objavio crveni meteo alarm za područje Valjeva i najavljene su obilne padavine u naredna 24 sata i do 60 litara po metru kvadratnom, danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije. Štab je doneo odluku da sve republičke i gradske službe budu u pripravnosti i maksimalno mobilne. „Nema mesta i razloga za paniku, samo podižemo mobilnost svih struktura na najviši nivo“, rekao je na sednici gradonačelnik Stanko Terzić.

Nadležni iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije obišli su vodotokove na području Valjeva. Vodostaji reka su za sada u realnim nivoima, ali na pojedinim lokacijama ima problema u praćenju visine vodotokova, jer nisu sanirana oštećenja na pojedinim mernim stanicama. Očekuje se da vodostaji dostignu nivo redovne odbrane od poplava, a na pojedinim rekama i vanredne odbrane, što može nagovestiti proglašenje vanredne situacije samo na pojedinim ugroženim područjima na teritoriji grada.

S obzirom na to da su nadležne gradske službe u proteklom periodu izvršile čišćenje korita reka Krivošije,Crnobare,Perajice, Rabasa i Ljubostinje, ne očekuju se veći problemi na ovim vodotokovima. Stanje kišne kanalizacije je bolje nego na proleće prošle godine, pa se i u samom gradu ne očekuju veći problemi uprkos najavljenim obilnim padavinama.

Štab za vanredne situacije doneo zaključak da se da nalog JP „Direkciji za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ da stavi u pripravnost sva preduzeća koja su Skupštinskom odlukom nadležna da deluju u vanrednim situacijama. Štab je doneo i zaključak da se angažuju poverenici civilne zaštite, kao i predsednici mesnih zajednica, da dostavljaju Centru za obaveštavanje na telefon 1985 sve informacije sa terena u naredna 24 sata. Na taj način biće obezbeđeno efikasno praćenje stanja na terenu.

Komunalna inspekcija i policija biće na terenu 24 sata. Očekuje se da će količina padavina u Valjevu biti slična kao 24. aprila prošle godine, a u okviru mera predostrožnosti biće pripremljeni i džakovi sa peskom.

Javnim preduzećima „Vodovodu“ i „Vidraku“ naloženo je da budu u pripravnosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *