nedelja, 26. maja 2024.

Naloženo spaljivanje bolničkih dušeka

Objavljeno: 23. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svi dušeci sa odeljenja ortopedije valjevske bolnice biće spaljeni, nakon što su u njima otkrivene stenice, zbog čega je ovo odeljenje u potpunosti ispražnjeno. Načelnica sanitarne inspekcije za Kolubarski okrug Branka Miholjčić kaže da će dušeci biti spaljeni na gradskoj deponiji da bi se sprečilo dalje razmožavanje stenica. Ona dodaje da pacijenti valjevske bolnice nemaju razloga za brigu, jer je higijena u toj zdravstvenoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou.

„Pojava stenica je izolovan slučaj koji se retko dešava. Dušeci sa ortopedije, gde leže pretežno nepokretni i stari pacijenti, vozilima ’Vidraka’ biće odveženi na deponiju i tu će biti spaljeni, da ne bi bili ponovo u upotrebi i tako se dalje rasejavali insekti. Donete su i mere za uklanjanje otpada koje nastaje na ortopediji“, kaže Miholjčić.

Ona dodaje da ne pamti da su se stenice do sada pojavljivale u valjevskoj bolnici i dodaje da bi bolnički dušeci trebalo da se tretiraju i dezinfikuju nakon svakog odlaska pacijenta. U valjevskoj bolnici nismo uspeli da dobijemo potvrdu da se to i u praksi i sprovodi.

„Pored mere spaljivanja dušeka, naloženo je tretiranje ortopedije koje se nalazi na šestom spratu bolnice, a nema bojazni da će sredstva za dezinfekciju i deratizaciju dospeti kroz kanale ventilacije, jer će biti zatvoreni do dečje hirurgije koja se nalazi na spratu iznad ortopedije“,  kaže Miholjčić.

U sanitarnoj inspekciji navode sa su sanitarno-higijenski uslovi u valjevskoj bolnici na zadovoljavajućem nivou. Zbog pojave stenica odeljenje ortopedije valjevske bolnice ispražnjeno je početkom ove sedmice, nakon što je kod mnogih bolesnika na koži otkriveno crvenilo praćeno svrabom. Pacijenti su prvo lečeni od šuge, a nakon toga je utvrđeno da se crveno pojavilo zbog stenica, koje su se nastanile u bolničkim dušecima. Stenice je, najverovatnije, doneo neko od pacijenata.

Stenica je insekt koji parazitira hraneći se krvlju čoveka. Krevetna stenica je najaktivnija noću kada izlazi iz staništa i usnim aparatom za bodenje sisa krv domaćina, a ona može biti i izazivač zaraznih bolesti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *