ponedeljak, 22. jula 2024.

Narodna inicijativa za zabranu korišćenja lignita

Objavljeno: 20. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Do nedelje, 25. aprila, na Gradskom trgu u Valjevu će biti organizovano potpisivanje narodne incijative za zabranu korišćenja prljavog, sirovog lignita. Aktivisti udruženja „iRevolucija“, „Lokalni odgovor“ i „Odbor za ljudska prava“ prikupljaju potpise građana svakog dana od 12 do 17 časova, u nastavku akcije „Potpiši-prodiši“.

Kako je saopšteno, inicijativa bi trebalo da omogući da republički parlament usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabijeg kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji.

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje „Srbija u pokretu“, a pored Valjeva, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

Aprilska akcija je nastavak kampanje koja je započeta u martu, ali je morala da bude prekinuta zbog pogoršanja epidemiloške situacije u Srbiji, tako da tada prikupljeni potpisi ne važe.

„Pozivamo građanke i građane Valjeva da budu solidarni sa žiteljima drugih gradova u Srbiji i da zajednički prikupimo 30.000 potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život i zdravlje koje su ugroženi zagađenim vazduhom“, navodi se u saopštenju za javnost Inicijative za čist vazduh u Valjevu, koju čine iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *