ponedeljak, 20. maja 2024.

Posle 40 godina rekonstruisana srednja škola u Lajkovcu

Objavljeno: 20. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- U Lajkovcu je svečano otvorena rekonstruisana Srednja škola „17. septembar“, koja je prvi put obnovljena 40 godina nakon izgradnje. Vlada Srbije je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za kompletno obnavljanje zgrade i dvorišta izdvojila 240 miliona dinara, dok je iz opštinskog budžeta obezbeđen nameštaj. Radovi su trajali godinu dana i skoro da nisu prekidani u vreme pandemije.

Posle rekonstrukcije oko 4.000 kvadrata Lajkovac je dobio reprezentativnu savremenu srednjoškolsku ustanovu. Zamenjeni su krov, stolarija, fasada, instalacije, napravljene galerije na kojima je dobijen novi radni prostor, renovirana fiskulturna sala, urađen lift, video nadzor, reflektori. Ograđeno je i uređeno preko hektar školskog dvorišta sa dva nova igrališta, stazama i mobilijarom, a uskoro i zelenilom.

Nakon kraćeg programa u kojem su učestvovali recitatori i instrumentalisti škole, kao i govora zvaničnika, vrpcu su zajednički presekli učenik trećeg razreda Mateja Petronijević, direktorka Kosana Grčić i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

On je istakao je značaj podrške predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika susedne opštine Ub Darka Glišića.

„Veoma sam ponosan što smo poslednjih pet godina, planski i kontinuirano, zajedno sa Vladom Srbije, Kancelarijom za javna ulaganja i EPS-om, kao i iz lokalnog budžeta, uložili preko 500 miliona dinara u sve obrazovne institucije naše opštine. Obnovili smo OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, njena izdvojena odeljenja u Bajevcu i Ratkovcu, otvorili potpuno novu školu „Dimitrije Tucović“ u Jabučju i novi objekat Predškolske ustanove „Leptirić“. Planiramo da krajem ove ili početkom sledeće godine počnemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju“, rekao je Živković.

Zorica Jocić je istakla da Školska uprava Valjevo ima odličnu saradnju sa srednjom školom u Lajkovcu i poželela je učenicima i nastavnicima da novi prostor iskoriste na najbolji način. Smatra da su četiri obrazovna profila koja upisuje srednja škola optimalna za opštinu sa postojećim brojem stanovnika.

Darko Glišić, predsednik susedne opštine Ub i čest gost Lajkovca, takođe je pohvalio posvećenost ka investiranju u obrazovne ustanove u kolubarskoj opštini. „Ulaganje u decu i obrazovanje jedino je ulaganje koje se uvek isplati. To jednoj sredini daje nadu da može biti perspektivna i da će napredovati“, rekao je Glišić.

Srednja škola „17. septembar“ ima 400 učenika raspoređenih na tri četvorogodišnja (tehničari mehatronike, elektrotehničari računara, ekonomski tehničari) i trogodišnji smer bravar-zavarivač. Svih 30 učenika ovog smera uključeni su u dualno obrazovanje u saradnji sa RB Kolubara, gde imaju praksu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *