sreda, 19. juna 2024.

Ne radi angiosala

Objavljeno: 7. avgusta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Angiosala sala u valjevskoj bolnici prestala je da radi i zbog toga je ugroženo oko pola miliona stanovnika zapadne Srbije. Svi pacijenti sa akutnim infarktom sada se upućuju u Beograd, a zbog udaljenosti, na prevoz se gubi dva „dragocena“ sata. Prva angiosala u unutrašnjosti rad je obustavila proteklog vikenda zbog kvara ključnog dela rendgen aparata za sve intervencije na srcu i krvnim sudovima.

Pošto valjevska bolnica nema 70.000 evra za popravku ovog aparata, svi pacijenti iz Kolubarskog okruga i ostalih gradova zapadne Srbije sada su prinuđeni da se leče u Beogradu. Potpuno je obustavljen je program koronografije, implantacije stenta, interventno zbrinjavanje akutnih infarkta i ugradnja pejsmejkera.

„ Problem je što do Beograda gde se upućuju ima bar dva časa vožnje, čime pogođeni akutnim infarktom gube takozvani ’zlatni sat’ kada je neophodno obaviti intervenciju i nakon kojeg su posledice srčanog udara jače, a lečenje teže“, kaže rukovodilac angiosale dr Irena Matić.

U valjevskoj angiosali, koja je otvorena pre četiri godine, svi pacijenti su do sada bili zbrinjavani u roku od 20 minuta. Lekari u Valjevu uspeli da spasu više od 1.000 života. U opremanje valjevske angiosale uloženo je oko 100 miliona dinara. Direktor bolnice dr Dobrivoje Grujičić kaže da je o kvaru rendgen aparata obavestio Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *