petak, 24. maja 2024.

Valjevo nije dostavilo rešenja o pomoći poplavljenima

Objavljeno: 7. avgusta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo još uvek nije dostavilo državi rešenja o izgradnji i sanaciji kuća koje su oštećene u majskim poplavama. Po rečima direktora Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića rešenja je dostavilo samo 13 opština, dok ostale lokalne samouprave koje su pretrpele štetu u poplavama, još uvek nisu dostavile rešenja, tako da zbog toga još uvek nije počela izgradnja i obnova kuća u pojedinim delovima Srbije. Blagojević kaže da su građani u tim sredinama sada taoci lokalne vlasti, jer dok ne stignu rešenja, ne može da počne ni isplata pomoći za sanaciju kuća, niti izgradnja stambenih objekata.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže za Patak da će već sutra biti poslata prva rešenja za sanaciju kuća, dok je, kako kaže, situacija oko izgradnje malo komplikovanije, jer je na valjevskom području najveći broj kuća oštećen u klizištima, a ne u poplavama.

“Čim se obave geološka istraživanja lokacija na kojima je predviđena izgradnja biće poslata rešenja za izgradnju kuća, a to se očekuje za nekoliko dana. Problem je što su u valjevskom kraju kuće oštećene u klizištima, a ne poplavama, tako da ne možemo da izdamo rešenje o izgradnji neke kuće dok se ne urade geološka istraživanja terena koji je određen za gradnju. To je jedini razlog zbog čega rešenja još uvek nisu poslata u Beograd”, kaže Kovač.

Prema dosadašnjim informacijama, nove kuće u Valjevu nakon majskih poplava sigurno će o trošku države dobiti 17 porodica, mada, moguće je da će taj spisak biti proširen za još oko 30 kuća. Uslove za državnu pomoć ispunjava i 170 domaćinstva. Oni će  dobiti pomoć za sanaciju objekata oštećenih u poplavama. Većima kuća ima oštećenja prvog, drugog i trećeg stepena, oko 10 kuća ima četvrti stepen oštećenja, a oko 15 je pretrpelo najveća oštećenja i njihovi vlasnici će dobiti po 600.000 dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *