utorak, 28. maja 2024.

„Ne sme se dozvoliti da medije uređuju političari“

Objavljeno: 24. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Povodom odluke gradskih čelnika da za novinare „zatvore“ sednice Gradskog veća, dugogodišnji novinar Slobodan Raković za portal Patak online ocenjuje da na ovaj način čelnici Valjeva će pokušati da, preko PR službe, postanu urednici, te da će ubuduće oni, a ne novinari, određivati šta je interesantno za javnost.

„Ovim je ukinuto novinarstvo i novinari, a njihovu ulogu preuzimaju političari, odnosno njihovi činovnici. To ima samo u zemljama gde je umesto demokratije na vlasti diktatura. U jednopartijskom sistemu je odluka da se novinarima zabrani praćenje sednica Izvršnog saveta jednostavno bila nezamisliva. Rešenje je ne objavljivati saopštenja ili objavljivati samo ono što po profesionalnim kriterijuma zavređuje pažnju. Interes javnosti, a to je zadatak novinara koja je i zakonom utvrđena, zadovoljiti korišćenjem alternativnih izvora koje ima svaki novinar. Podrazumeva se da te informacije moraju biti proverene i tačne. Po svaku cenu ne sme se dozvoliti da u Valjevu glasila uređuju političari i njihove PR službe. Valjevski novinari, nadam se, imaju snage da odbrane i sačuvaju sopstveni i obraz profesije“, poručio je Raković.

Gradska vlast donela je odluku da zabrani prisustvo novinarima na sednicama Gradskog veća. U saopštenju Odseka za informisanje i protokol Grada Valjeva navodi se će radi bolje i sadržajnije informisanosti građana sve sednice biće održavane bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *