utorak, 28. maja 2024.

Valjevskoj bolnici odobreno zapošljavanje 30 lekara i sestara

Objavljeno: 24. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Do kraja godine u valjevskoj bolnici posao će dobiti 30 lekara i medicinskih sestara. Tu informaciju je novinarima potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok direktor bolnice Zoran Đurić kaže da još uvek nisu dobili nikakvo obaveštenje od Ministarstva zdravlja, te da zbog toga ne može ništa da kaže o novozapošljavanju medicinara. Do kraja godine širom Srbije biće zaposleno 2.010 lekara i medicinskih sestara.

Ministar Lončar je izjavio da je bolnici u Valjevu odobreno 30 novih radnih mesta, dok su bolnice u okruženju „prošle“ bolje. Tako će Šabac dobiti 53 nova radna mesta za lekare i medicinske setstre, Čačak 48, Užice 37 i Loznica 31 novo radno mesto. Lončar je saopštio . da do 15. maja sve zdravstvene ustanove moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih kadrova.

„Još uvek nismo dobili ništa zvanično od Ministarstva zdravlja o prijemu novih radnika. Cifra koja je objavljena u medijima o prijemu 30 lica nije ona koja je planirana kadrovskim planom. Takođe, nejasno je kada će biti taj prijem u toku godine“, naveo je u odgovoru portalu Patak online direktor valjevske bolnice Zoran Đurić , komentarišiću informaciju koja se pojavila o prijemu novih radnika.

Kako je ranije portal Patak online pisao, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi do kraja godine, kao i ograničenog broja zaposlenih, mnoge insitucije su se našle u ozbiljnom problemu. Tako podaci pokazuju da valjevskoj bolnici, kojoj gravitira oko 200.000 stanovnika Kolubarskog okruga, nedostaje čak 12 lekara, dok se procenjuje da će u narednih pet godina bolnici nedostajati čak 30 specijalista!

„Po kadrovskom planu iz 2015. godine valjevskoj bolnici nedostaje 12 lekara i 15 sestara, međutim ukoliko bi se oni zaposlili, bio bi prebačen maksimalan broj zaposlenih koji određuje Ministarstvo zdravlja. Sagledavanjem sledećih pet godina, zbog odlaska u penziju zaposlenih, realne potrebe za kadrom bi bile 30 lekara i 70 sestara. Međutim sve to zavisi od komisija i ministarstava zdravlja koje određuju broj“, rečeno je krajem marta portalu Patak online u valjevskoj bolnici.

Dodatni problem je odlazak lekara iz valjevske bolnice, koji su uhlebljenje pronašli u inostranstvu ili Beogradu. U poslednjih nekoliko godinu bolnicu je napustilo nekoliko vrhunskih lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *