petak, 21. juna 2024.

Neispravne deklaracije hrane

Objavljeno: 9. aprila 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kod dobavljača koji mesom, mesnim prerađevinama i jajima, snebdevaju valjevske vrtiće, utvrđene su pojedine nepravilnosti u inspekcijskoj kontroli, obavljenoj pošto je u obdaništima proglašena epidemija salmonele. Taj posao na tenderu su dobile valjevske trgovine “Sezam 014” i “Žinasa”. U izveštaju koji je veterinarska inspekcija dostavila članovima Gradskog veća navodi se da deklaracije za meso, koje je završilo na trpezi u valjevskim obdaništima 18., 19. i 20. marta, nisu bile potpune, kao i to da “Sezam 014” nema odobrenje za delatnost rasecanja mesa i izrade poluproizvoda od mesa, a vrtićama je prodao mleveno meso, koje je upotrebljeno za pripremu bolonjez rezanaca.

Takođe, inspektori su uočili nepravilnosti kod pilećeg mesa, jer na deklaraciji datum proizvodnje nije odgovorao zatečenom stanju. Određene nepravilnosti su uočene i kod dobavljača “Žinase”, koji tu trgovinu snabdeva jajima. Dokumentaciju o ispravnosti prodatih jaja nije dostavilo poljoprivredno gazdinstvo iz Lukavca koje tu trgovinu snabdeva jajima, već treće lice, koje se navodi kao kooperant tog gazdinstva.

Salmonela je do sada potvrđena kod 45 mališana iz valjevskih vrtića, kod jednog deteta iz produženog boravka u Prvoj školi i kod troje zaposlenih. Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić ocenio je da se grad obrukao zbog onoga što se desilo u valjevskim vrtićima. On je dodao da se svake godine ogromna sredstva iz budžeta izdvajaju za rad vrtića i da se zbog toga očekuje da ta ustanova radi bez problema. Terzić je dodao da se mora utvrditi odgovornost nadležnih.

Jedan komentar na “Neispravne deklaracije hrane

  1. Truju nam decu, truju naciju, izigravaju privrednike, a policija i tužilac se prave ludi, šta se čeka tu više.Kupuju jaja i meso bez dokumentacije, koga više narode da čekamo.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *