četvrtak, 18. aprila 2024.

Nekoliko lepih dana ublažilo aerozagađenje u Valjevu

Objavljeno: 14. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VAJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen u pojedinim danima, a povoljni atmosferski uslovi su uticali na smanjenje aerozagađenja. To pokazuje izveštaj Lokalnog odgovora, koji objavljuje izveštaje o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

U izveštaju se navodi da je vazduh bio bezbedan samo u petak i subotu. Ostalih dana stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”.

Od početka godine do 12. februara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 33 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Na taj način se vazduh u Valjevu za nešto više od 40 dana približio ispunjenju godišnje kvote prekoračenja dnevne granične vrednosti od 36 dana.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *