nedelja, 16. juna 2024.

Nema mesta za sahranjivanje

Objavljeno: 5. avgusta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu skoro da više nema mesta za sahranjivanje. Na Novom groblju ostalo je još samo oko 20 grobnih mesta. Grad pokušava da dokupi još jedan hektar zemlje, ali se spori sa vlasnikom parcele oko cene.“  Jedina parcela gde još uvek sahranjujemo sugrađane je broj 26. i u njoj je ostao jedan kratki red slobodnih grobnih mesta, najviše 20-ak. Dnevno se u proseku obave tri sahrane“, kaže upravnik valjevskog groblja Slavko Jugović.

Jedino rešenje je proširenje Novog groblja. U budžetu JKP „Vidrak“, koje gazduje valjevskim grobljima, je za te namene izdvojeno 12 miliona dinara, međutim, taj posao se odužio zbog sudskog spora. „ Procena Poreske uprave je da je tržišna vrednost jednog ara tog zemljišta 1.029 evra. Doneta je odluka o eksproprijaciji zemljišta, međutim, vlasnik parcele se žalio i sada se vodi sudski postupak. Nadam se da će vrlo brzo biti okončan. U protivnom, bićemo u velikom problemu. Kupovinom parcele od jednog hektara rešili bi problem grobnih mesta u narednih pet godina“, kaže direktor Vidraka Đorđe Milanović.

Ni na ostalim grobljima u Valjevu nije bolja situacija. Groblje u naselju Gradac  više nema mogućnost proširenja jer se pored njega gradi novi starački dom. Kličevačko je popunjeno, a groblje na Boričevcu bi moglo da se proširi na deo zemljišta koji je u vlasništvu Vojske Srbije, međutim ta odluka još uvek nije doneta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *