nedelja, 14. aprila 2024.

Nemačka štampa o dolasku firme Hansgrohe u Valjevo

Objavljeno: 22. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „Srbija privlači industriju niskim platama i neophodnom stručnom radnom snagom“, piše Frankfurter algemajne cajtung o odluci velikog nemačkog proizvođača sanitarne armature, tuševa i slavina Hansgrohe da otvori fabriku u Valjevu najkasnije krajem 2023. godine, gde će potom raditi hiljadu ljudi, prenosi Dojče vele.

Srbija ima dugu istoriju metaloprerađivačke industrije, kažu u velikom nemačkom proizvođaču sanitarne armature. Nemačka štampa nije uspela da sazna da li su ulogu igrale i subvencije.

Kako prenose i nemački mediji, investicija je teška do 85 miliona evra. Firma iz Šiltaha na jugozapadnu Nemačke odabrala je Valjevo u konkurenciji 21 lokacije u Evropi koje je razmatrala.

„Valjevo nam nudi najbolji paket. To podrazumeva dostupnost stručne radne snage i dobavljača“, rekao je šef proizvodnje Frank Zemling. Kako će se u Srbiji proizvoditi armature, traženi su radnici na području prerade metala, a tu Srbija ima da ponudi „dugu istoriju metaloprerađivačke industrije“, rekao je jedan portparol firme.

Kako piše Frankfurter algemajne, a prenosi Dojče vele, portparol Hansgrohea nije želeo da kaže da li firma dobija subvencije iz srpskog budžeta.

U Šiltahu investiciju vide kao deo šire strategije da se više proizvodi u Evropi, da logistički lanci budu kraći i otporniji na udare poput pandemije.

Ranije je lokalni list Badiše cajtung dobio potvrdu iz kompanije da otvaranje pogona u Valjevu neće naškoditi fabrikama Hansgrohea u Nemačkoj koje su u jugozapadnom delu zemlje, u Šiltahu, Ofenburgu i Vilštetu.

Od 4.700 zaposlenih širom sveta, više od 2.500 radi u Nemačkoj.

Hansgrohe je prošle godine imao prihode od nešto preko milijardu evra, a ove godine očekuje rast obrta za viši jednocifren procenat, prenosi Dojče vele.

Ova nemačka kompanija, koja proizvodi sanitarne armature i jedan je od najvećih svetskih dobavljača tuša, ručnih tuševa i slavina, planira da u Valjevu otvori novu fabriku u kojoj će posao dobiti do 1.000 ljudi.

Foto: Hansgrohe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *