petak, 24. maja 2024.

Nemački kredit za zamenu dotrajale vodovodne mreže

Objavljeno: 25. juna 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Jedan od gorućih problema valjevskog vodovoda, koji se tiče ogromnih gubitaka vode u vodovodnoj mreži, koji prelaze 50 odsto, uskoro će biti rešen. Nemačka razvojna banka KFW spremna je da gradskom vodovodu odobri kredit od skoro 3,2 miliona evra na 15 godina otplate, sa grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od 2,25 odsto. Direktor valjevskog vodovoda Đorđe Pavlović da bi ugovor o korišćenja ovog kredita trebalo da bude potpisan, najverovatnije, sledećeg meseca, a prema njihovom planu prioritetnih investicija, najveći deo novca iz kredita će biti potrošen na zamenu dotrajale vodovodne mreže.

„Najviše je to što će novcem iz kredita nemačke razvojne banke biti rešen ogroman problem sa kojim se gradski vodovod godinama suočava, a to su veliki gubici zbog dotrajale mreže. Naš cilj je da za pet godina imamo gubitke u mreži od oko 20 odsto, što je prihvatljivo, a kroz ovaj projekat trebalo bi da bude zamenjena i rekonstruisana vodovodna mreža na najkritičnijim mestima“, kaže Pavlović.

Garant za ovaj kredit nemačke razvojne banke biće lokalna samouprava i država, a po rečima Djordja Pavlovića, planirano je da radovi na zameni dotrajale mreže počnu naredne godine. „Novac ćemo imati na raspolaganju odmah nakon potpisivanja ugovora, ali treba pripremiti javne nabavke, tako da nije izvodljivo da se ti radovi izvode u novembru ili decembru, pa je plan da sačekamo proleće“, objašnjava Pavlović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *