petak, 24. maja 2024.

Nezadovoljavajući odziv žena na preventivne preglede

Objavljeno: 1. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na skrining preglede ginekološke Službe valjevskom Doma zdravlja javila se tek petina pozvanih žena, iako je karcinom grlića stopostotno izlečiv ako se otkrije na vreme. Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice načelnik Službe dr Milan Mirković rekao je da je po incidentnosti karcinom grlića materice je na drugom mestu, iza karcinoma dojke.

“Naša služba se skriningom na karcinom grlića materice ozbiljno bavi već godinama, još od 2010. kada smo to radili kao sopstveni projekat, a od 2014. učestvujemo u nacionalnom skriningu. To je organizovano i masovno pozivanje ciljane populacije, bez ikakve simptomatologije, sa ciljem da se proveri stanje. Naša služba, koristeći baze podataka osiguranica, šalje pozivna pisma na adrese pacijentkinja starosti od 25 do 64 godine. Sve sugrađanke su dobile ili će dobiti poziv da dođu u našu službu i zakažu svoj pregled, a skrining je vremenski neograničen, znači trajaće godinama. Od početka odziv žena nije zadovoljavajući, to je petina ili četvrtina od broja pozvanih”, rekao je dr Mirković.

U Domu zdravlja kažu da žene koje ne dobiju poziv mogu samoinicijativno da dođu u njihovu službu i zakažu pregled.

“Za razliku od ostalih malignoma, znamo uzročnika raka grlića materice. To je humani papiloma virus, kojeg ima preko 100 tipova, veoma je virulentan, a srećom nemaju svi podjednaki onkološki potencijal. Od trenutka kada uće u ćeliju pa do pojave prvih simptoma može da prođe 8 do 10 pa i 12 godina. Ako se promena tkiva na vreme otkrije, karcinom je stoprocentno izlečiv. Zato pozivamo i apelujemo da pacijentkinje dođu na preventivne preglede i da redovno kontrolišu zdravlje, a s druge strane moramo da im kažemo da se naoružaju strpljenjem jer trenutno imamo nedovoljan broj specijalista“, rekao je Mirković.

Prema nekim podacima, po incidentnosti i po smrtnosti Srbija se nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi. Godišnje je oko 1.500 obolelih, a 500 žena izgubi život, odnosno 10 do 35 žena na 100.000 stanovnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *