četvrtak, 18. aprila 2024.

Nova donacija za Pedijatriju

Objavljeno: 11. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bolnica, foto: Patak online
Bolnica, foto: Patak online

VALJEVO- Služba pedijatrije Zdravstvenog centra je zaokružila svoje opremanje značajnom donacijom koju je dobila  zahvaljujući donatorki Mirjani Gubler, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Kako je navedeno, donacija vredna oko 1,7 miliona dinara je obuhvatila nabavku: dva pacijent monitora, četiri klime različitih performansi, tri inhalatora i specijalizovan pedijatrijski spirometar visoke klase, sve za Službu pedijatrije i najmlađe pacijente iz Kolubarskog okruga koji gravitiraju ka valjevskoj bolnici.

Čitav objekat Službe pedijatrije građen sedamdesetih godina je pre nekoliko godina potpuno rekonstruisan zahvaljujući donaciji fudbalera Valjevca Matije Nastasića.

Spirometrija kao dijagnostička metoda od izuzetnog je značaja za pulmološku pedijatriju jer daje jasan pokazatelj stanja dečijih pluća. Subspecijalisti dečije pulmologije navode da je visok postotak dece sa asmatičnim poremećajima pulmološke funkcije, pa je nabavkom adekvatnog spirometra  znatno olakšana dijagnostika i lečenje osetljive pedijatrijske populacije.

Donacija, foto: Zdravstveni centar Valjevo

Dr Selimir Spasić, načelnik Službe pedijatrije naveo je da u službi rade dvoje subspecijalista dečije pulmologije, što je jasan pokazatelj ozbiljnosti i brojnosti asmatičnih i drugih pulmoloških bolesti kod dece, jer je ta patologija najbrojnija na ovom području.

„Aparat spirometar će biti od velike koristi kolegama koji rade sa decom sa disajnim tegobama. Posle donacije našeg fudbalera Matije Nastića, ovo je najveća donacija opreme koju je naše odeljenje dobilo i ona je zaista dragocena pomoć pre svega nama koji radimo na dečijem odeljenju, a uticaće i da boravak mališana na našem odeljenju bude daleko komforniji. Medicinska oprema je od značaja da lakše dijagnostikujemo, pratimo i lečimo patološka stanja zbog kojih su hospitalizovani na dečijem odeljenju. Spirometar nam je bio neophodan, jer smo godinama pokušavali da ga nabavimo. Kao i ultrazvuk, koji smo dobili od Ministarstva zdravlja“, rekao je dr Spasić.

Inače, donatorka vredne opreme Mirjana Gubler već decenijama živi u Švajcarskoj, ali svoje korene nije zaboravila.

„Meni je ovo najvažnije što je to za decu. Znam kada sam ja bila dete, nisam imala ništa i zato sam ovu donaciju i uradila. Moja deca su odrasla, imam i unučiće. Ovo je za nas i našu decu, za valjevski kraj“, rekla je Mirjana Gubler, kojoj je uprava Zdravstvenog centra uručila zahvalnicu zbog njenog humanog gesta.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *