četvrtak, 18. aprila 2024.

Nova oprema za divčibarsko postrojenje “Vodovoda”

Objavljeno: 20. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
dav
dav

VALJEVO – Na Divčibarama u tamošnjem postrojenju za preradu vode, kako je saopšteno iz JKP “Vodovod”, u rad je puštena nova oprema čija je ukupna vrednost oko 4 miliona dinara.

“Smatram da je ovo vredna investicija koja će doprineti boljem kvalitetu vode na Divčibarama, ali i koja će imati ekonomsku i ekološku opravdanost, a sa druge strane i potpunu bezbednost kada je reč o skladištenju i transportu u odnosu na komercijalni tečni hlor. Sam uređaj bi trebalo da se otplati nakon 3 godine eksploatacije kroz smanjene troškove postupka prerade vode”, kaže direktor valjevskog “Vodovoda” Đorđe Milanović.

Nabavljena oprema podrazumeva elektrolizer, odnosno uređaj za disocijaciju NaCl, i doziranje pripremljenog rastvora i njegova vrednost je 3.087.000 dinara, kao i nabavka zavojne i centrifugalnih pumpi u vrednosti od 850.000 dinara, sa uračunatim PDV-om.

“Elektrolizni uređaj koristi so, vodu i struju za proizvodnju svežeg, visoko aktivnog rastvora hlora na mestu njegove potrošnje. Mi smo treći Vodovod u Srbiji koji instalira ovu tehnologiju, a na ovaj način izbegavamo skladištenje i transport opasnih hemikalija. Sam uređaj je maksimalno obezbeđen i pruža celokupnu kontrolu, odnosno monitoring uz pomoć daljinskog praćenja rada uređaja, putem računara ili mobilnog telefona”, objašnjava Milanović.

Po njegovim rečima, “Vodovod” bi do kraja godine trebao da nabavi i nove kade za postrojenje, pa će ono u potpunosti biti revitalizovano i osavremenjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *