utorak, 21. maja 2024.

Nove intervencije u angio sali za najugroženije pacijente

Objavljeno: 18. aprila 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevska angio sala, foto: ZC Valjevo
Valjevska angio sala, foto: ZC Valjevo

VALJEVO- U angio sali valjevske bolnice prof. dr Dejan Orlić iz Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije je zajedno sa kolega iz Valjeva uradio kompleksnu PCI proceduru uz mehaničku cirkulatornu potpozu (IMPELA). Ova procedura je značajna, jer se radi kod najtežih pacijenata koji su u stanju kardiogenog šoka hipotenzije

To su pacijenti kod kojih je akutno stanje dovelo do životne ugroženosti. Dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom naveo je značaj što je tim angiosale imao priliku da uradi proceduru sa cirkulatornom mehaničkom potporom jer je to procedura koja se radi kod najtežih pacijenata.

„IMPELA je uređaj koji se plasira u srce i onda on reguliše i ispumpava faktički umesto srca krv iz leve komore i šalje je po celom organizmu obezbeđujući perfuziju tj. normalnu zadovoljenost krvlju svih perifernih organa, pre svega bubrega, mozga, jetre. Pored niske frakcije pacijentkinju koju smo radili imala je jednu složenu koronarnu bolest krvnih sudova.

To je jedna zahtevna procedura, jer je faktički bilo između toga da li je pacijentkinja za operaciju ili da pokušamo da na ovaj način uradimo. Obzirom na njeno opšte stanje ovo je bio pravi način da se izvrši potpuna revaskularizacija.

Svi pacijenti koji imaju akutni infarkt su po difoltu teški pacijenti i mi takvih zbrinemo od 30 do 35 mesečno. I pored savremenih mera lečenja još uvek 10% ljudi premine od posledica infarkta miokarda. Ako na mesečnom nivou računamo to je sigurno pet do deset pacijenata kojima bi mogla da pomogne IMPELA. Mi smo dobili podršku od same države da ovu metodu prvi put uradimo u Valjevu jer je ovaj uređaj izuzetno skup i nije ga puno nabavljeno da bi imao širu primenu. Nabavljeno je svega 35 za celu državu. Imali smo sreće da posle kliničkih centara, naš rad bude prepoznat i da krenemo ovo da radimo jer primamo veliki broj pacijenata iz celog regiona. Ovo je samo naš rad nametnuo kao potrebu da imamo i IMPELU da bismo mogli da i ovo radimo za najteže pacijente“, rekao je dr Ivica Obradović.

Angio sala, foto: ZC Valjevo

Prof. dr Dejan Orlić iz UKCS koji je nakon više godina došao u valjevsku angio salu istakao je zadovoljstvo zbog susreta sa timom kardiologa valjevske angio sale sa kojim može da sarađuje na jednom višem nivou.

„Uradili smo jednu kompleksnu intervenciju sa stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije i to su najkompleksnije intervencije kod bolesnika koji imaju oslabljenu funkciju srca uz pomoć mehaničke cirkulatorne potpor ekoja se popularno zove IMPELA koja praktično zamenjuje minutni volumen srca i obezbeđuje 4 do 4,3 litra u minuti. To nam je obezbedilo da najbezbednije izvedemo jednu ovako kompleksnu intervenciju. Pacijentkinja je sve vreme svesna i osećala se dobro i nakon prestanka mehaničke cirkulatorne potpore. Maksimalno jedan dobar početak. Ako do sada nije bila u Njujorku, sad je bila u Njujorku, kao što bi tamo bila lečena tako je sada lečena u Valjevu“, rekao je prof. dr Orlić.

Dr sci. med. Dušan Ružičić je pojasnio specifičnosti komplikovane PCI procedure koja je po prvi put urađena u angio sali u Valjevu.

„To znači da je pacijentu uz pomoć uređaja IMPELA adekvatno omogućena hemodinamska stabilnost pacijenta tokom procedure jer je to neki vid zamene odnosno pojačanja rada srčanog mišića. To može biti jedan od načina kako možemo spašavati ljude u najtežim kliničkim slikama. Zahvaljujući našem radu mi smo od strane Fonda uspeli da dobijemo dozvolu za sve ovo i na taj način ćemo što bolje moći da lečimo i visoko rizične pacijente“, rekao je dr Ružičić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *