nedelja, 23. juna 2024.

Novembarsko leto u Valjevu

Objavljeno: 12. novembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Novembarsko leto u Valjevu. Tako bi mogli da se nazovu prethodni dani, kada je Valjevo, nekoliko dana bilo najtoplije mesto u Srbiji. Zbog lepog vremena bašte valjevskih kafića su ovih dana pune gostiju. Sa temperatorom od 25 stepeni 9. novembra je Valjevo bilo najtopliji grad u Srbiji, a juče je u 13 časova temperatura bila 24 stepena. Prognostičari, međutim, kažu da, visoke temperature nisu neuobičajena pojava u novembru, mada potvrđuju da su prosečne novembarske temperature između 8 i 12 stepeni.

“ Razlog za visoke temperature je topao vazduh koji je došao iz oblasti Sredozemlja do Balkanskog poluostva i ne samo Valjevu, već i celoj području Srbije doneo veoma toplo vreme za ovo doba godine. Temperature su proteklih dana u 14 časova u svim krajevima Srbije bile iznad 20 stepeni. Visoke temperature u ovo doba godine nisu neuobičajena pojava. Recimo, 2010. godine novembar je bio takođe topao, sa prosečnom temperaturom od 17 stepeni”, kaže Slobodan Sovilj iz RHMZ.

I narednih dana nas očekuje toplo vreme, sa temperaturama iznad novembarskog proseka.

„ Ovaj veoma topao talas zadržaće se i u narednom periodu u Srbiji. Samo će u subotu i nedelju doći do kratkotrajnog manjeg pada temperature, sa prosekom od 15-16 stepeni, a od ponedeljka nas ponovo očekuje veoma toplo vreme za ovo doba godine“, kaže Sovilj.

Dugoročne prognoze pokazuju da nas, pored tople jeseni, očekuje i blaga zima.

 

Foto: Dragan Krunić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *