nedelja, 16. juna 2024.

Novi lekovi za onkološke pacijente

Objavljeno: 31. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevska bolnica, foto: Patak online
Valjevska bolnica, foto: Patak online

VALJEVO- U Službi onkologije sa palijativnom negom odnedavno je omogućeno davanje bioloških lekova kod pacijenta sa kolorektalnim karcinomom, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Kako je saopšteno, sestre i lekari Službe onkologije Opšte bolnice ZC Valjevo, išli su na dodatne obuke zbog primene novih lekova. To je biološka terapija koja se daje kod pacijenata sa kolorektalnim karcinomom i to su lekovi koji se zovu Erbituks, Vebiteks i Avastin i do sada nisu primenjivani u Opštoj bolnici Valjevo, ali će od 1. avgusta biti primenjivani u terapiji kod pacijenata kojima je određen neki od ovih lekova.

Foto: Valjevska bolnica

„U skladu sa tim mi smo na vreme opredelili sestre i lekare koji su odlazili na Institut za onkologiju i radiologiju, a sa ciljem i namerom da se upoznaju sa mehanizmom rastvaranja leka, sa novim lekom, sa toksičnim efektima leka, primenom leka i svim onim što je jako bitno za samu primenu leka koji će se od avgusta davati pacijentima u valjevskoj bolnici. Kao i svi drugi lekovi, tako i oni mogu imati svoje neželjene propratne efekte koji se mogu manifestovati lokalnim alergijskim reakcijama i vrlo čestim kožnim reakcijama obzirom da se kao što rekoh radi o biološkim preparatima. Nemamo nešto značajniji porast broja kolorektalnih karcinoma, ali imamo značajniji broj porasta karcinoma pluća i karcinoma jednjaka, želudca i pankreasa“, rekla je dr Aleksandra Milutinović, načelnik službe Onkologije,.

Dr Aleksandra Milutinović, specijalista onkologije, navodi da je od početka godine veliki broj pacijenata sa raznoraznim oblicima maligniteta potražio spas i lečenje u službi Onkologije valjevske bolnice, a statistika nažalost prikazuje uzlaznu brojnost novootkrivenih iz godine u godinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *