utorak, 5. marta 2024.

NUNS: Vlast u Valjevu ugrožava slobodu javnog informisanja

Objavljeno: 28. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas Gradsko veće Valjeva da prekine praksu zatvorenih sednica i ugrožavanja slobode javnog informisanja i da svoj rad učini javnim i dostupnim svim novinarima i medija, bez diskriminacije. U saopštenju NUNS je naveo da je javnost rada organa i pojedinaca na javnim funkcijama njihova zakonska obaveza koja ne sme da zavisi od bilo čije političke volje.

Gradsko veće Valjeva nedavno je saopštilo da će sednice održavati „bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća“, kao i da će posle svake sednice medijima dostavljati saopštenja „koja će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete“.

Takođe, odlučeno je da će se članovi Gradskog veća „direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada“ i da će „na ovaj način grajani Valjeva i mediji biti bolje obavešteni o odlukama Gradskog veća“.

NUNS je preneo da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović juče izjavio da će samo neke sednice biti zatvorene za javnost. „U svrhu efikasnijeg i boljeg rada Gradskog veća mi smo, za sada, rekli da nema potrebe da svim sednicama Gradskog veća prisustvuju novinari i da budu otvorene za javnost“, rekao je Gvozdenović za TV Marš.

Na pitanje kojim sednicama Veća će novinarima biti dozvoljeno prisustvo, Gvozdenović je odgovario da će „biti i otvorenih sednica za javnost, ali onda kada mi to procenimo, a to će zavisiti od teme o kojoj raspravljamo“.

NUNS je podsetio gradonačelnika Valjeva da je funkcionisanje lokalnih vlasti uređeno zakonom, a ne njegovom ličnom voljom. Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se ne sme ugrožavati sloboda informisanja, a Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da su „organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja“, naveo je NUNS.

 

2 komentara na “NUNS: Vlast u Valjevu ugrožava slobodu javnog informisanja

  1. Molimo sve ko odlucuje o radu Gvozdenovica da sto duze ostane na ovoj poziciji .Svaki dan je za nas iz opozicije i casnih ljudi plus jer sledeci izbori nema vise SNS upravo zbog ovih resenja poput Gvozdenovica a zahvaljijemo se i SPS sto podrzava Dragana Jermic Pocutu dva tandema koji nam pomazu na sledecim izborima .

    10

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *