ponedeljak, 24. juna 2024.

Sredinom maja presuda o Kalabićevoj rehabilitaciji

Objavljeno: 28. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pred Višim sudom u Valjevu danas su iznete završne reči u višemesečnom postupku za rehabilitaciju četničkog komandanta u Drugom svetskom ratu Nikole Kalabića, koji je pokrenula njegova unuka Vesna Kalabić, a konačna odluka očekuje se u maju. Sudija Dragan Obradović saopštio je da će „rešenje strankama biti dostavljeno za 15 do 20 dana“, prenosi agencija Beta. Zastupnik unuke četničkog komandanta Goran Branković i viši javni tužilac Dragana Marković ostali su pri ranijim stavovima.

Advokat Branković je ponovio da nema dokaza o tome da je Kalabić počinio ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, a Markovićeva je rekla da se na osnovu uputstava Apelacionog tužilaštva u Beogradu nekadašnji komandant Gorske garde ne može rehabilitovati, jer ga je Državna komisija za utvrđivanje ratnih zločina proglasila narodnim neprijateljem.

Postupku rehabilitacije prethodilo je donošenje rešenja pred Opštinskim sudom u Valjevu 2012. godine da je Kalabić mrtav, a na osnovu iskaza svedoka utvrđeno da je on ubijen u jednoj od pećina u klisuri reke Gradac, dva meseca pre hvatanje komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, te da prema tome nije ni izdao svog komandanta.

Advokat Branković je izjavio, pozivajući se na svedočenje istoričara Bojana Dimitrijevića pred Višim sudom u Valjevu, kako Kalabić nikada nije ni optužen ni osuđen za bilo kakv ratni zločin, te da je iz političkih razloga proglašen državnim neprijateljem.

Tužiteljka Marković je prenela stav Apelacionog tužilaštva da svojevremeno, u vreme kada je tadašnja Državna komisija utvrđivala ko su državni neprijatelji, nije ni bilo sudstva u zemlji.

Nikola Kalabić je do Drugog svetskog rata u Valjevu bio šef Katastra, a iz braka s koleginicom Borkom imao je blizance Mirjanu i Milana. Milan je nastradao tokom Drugog svetskog rata, a Mirjanina kći Vesna podnela je zahtev za rehabilitaciju svoga dede još 2009. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *