utorak, 21. maja 2024.

Obeležavanje Svetskog dana zdravlja

Objavljeno: 7. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Dom zdravlja Valjevo će, zajedno sa partnerskim ustanovama, danas organizovati nekoliko aktivnosti obeležavajući Svetski dan zdravlja.

Od 11 časova biće organizovana preventivna zdravstvena akcija na Gradskom trgu, u kojoj će učestvovati predstavnici Patronaže Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole i Crvenog krsta. Biće postavljeni štandovi sa izložbom i edukativnim štampanim materijalima, a zainteresovanim prolaznicima će biti meren krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Na inicijativu Crvenog krsta, u saradnji sa ostalim partnerima, od 12.45 će u Ekonomskoj školi biti organizovana tribina „Reproduktivno  zdravlje i prevencija polno prenosivih bolesti“. Predavač će biti dr Duško Antonić iz ginekološke službe Doma zdravlja Valjevo, a namenjena je učenicima druge godine.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom „Zdravlje za sve” ekipa Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja će, u saradnji sa Mesnom zajednicom Stave, sprovesti akciju preventivnih pregleda meštana ovog i okolnih sela. U ambulanti Stave zainteresovanim građanima će meriti pritisak i nivo šećera u krvi.

Svetski dan zdravlja ove godine je posvećen obeležavanju 75 godina unapređenja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje za sve”.

Ovaj datum se obeležava kao Svetski dan zdravlja od 1948. godine, a ujedno je i dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije.

Neki od ključnih ciljeva su obezbeđenje pristupa zdravstvenim uslugama u skladu sa potrebama i univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom, u čemu značajnu ulogu ima unapređenje primarne zdravstvene zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *