ponedeljak, 24. juna 2024.

Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Objavljeno: 15. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Služba polivalentne patronaže i Preventivni centar Doma zdravlja, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo, obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Preventivna akcija je organizovana u odeljenjima Medicine rada i Opšte medicine Doma zdravlja. Pacijentima je meren nivo šećera u krvi i pritisak, uz savete o zdravim stilovima života, podelu edukativnog materijala i video prezentaciju.

Dr Milica Milićević, specijalista opšte medicine i šef Preventivnog centra Doma zdravlja Valjeva, istakla je da osobe sa dijabetesom zahtevaju stalnu negu i podršku, kako bi imali kontrolu nad svojim stanjem i sprečili komplikacije.

„Dijabetes je glavni uzrok slepila, moždanog i srčanog udara, otkazivanja bubrega i amputacije donjih ekstremiteta. Zato je vrlo važno da ga na vreme prepoznamo, sprečimo ako je moguće i adekvatno lečimo. Te aktivnosti se sprovode svakodnevno u našem Savetovalištu za dijabetes, kao i u ostalim lekarskim ordinacijama. Kako sprečiti nastanak dijabetesa? Fizička aktivnost, izbalansirana ishrana, san i izbegavanje konzumiranja duvana. Ako do dijabetesa i dođe lečimo ga savremenim adekvatnim terapijama, redovnim kontrolama kod izabranog lekara i u Savetovalištu za dijabetes, a uvek pod glavnom odgovornošću specijaliste endokrinologa. Živimo u vremenima kada su osobe sa dijabetom izložene još jednoj zdravstvenoj pretnji, a to je KOVID-19, koji im izaziva još teže komplikacije“, rekla je dr Milićević.

Dr Milica Milićević, foto: Dom zdravlja

Snežana Marinković iz Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje je istakla da se jedino edukacijom može poboljšati svest ljudi jer je u Srbiji trenutno oko 710.000 obolelih.

„Preventiva je ključna: treba smanjiti stres tako što ćemo imati neku fizičku aktivnost ili prošetati najmanje 30 minuta dnevno, redovne obroke i pravilan izbor namirnica, bez brze hrane, gaziranih pića i rafinisanih šećera. Osim toga, kroz edukaciju treba naučiti da se pravilno živi sa dijabetesom kako bi se poboljšao kvalitet života“, rekla je Snežana Marinković.

Profesor Medicinske škole Ivana Ilić predvodila je svoje učenike, koji su merili pritisak pacijentima, delili zdravstveno-vaspitni materijal i davali informacije o prevenciji dijabetesa.

Glavna sestra Patronaže Vesna Pavlović najavila je za 29. novembar u 18 časova tribinu u Edukativnom centru namenjenu prevenciji šećerne bolesti. Na tribini će pedijatar dr Jelena Jovanović govoriti o dijabetesu tipa 1, zastupljenom kod dece. Ginekolog dr Ivana Rakić imaće izlaganje o insulinskoj rezistenciji, sve prisutnijoj u trudnoći. Lekari Preventivnog centra predstaviće rad Savetovališta za dijabetes i dosadašnja iskustva, a patronažne sestre će govoriti o preventivnim aktivnostima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *