četvrtak, 25. jula 2024.

Obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece

Objavljeno: 19. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Mionica se ove godine po prvi put pridružila brojnim gradovima Srbije i sveta davanjem podrške bebama rođenim pre vremena koje vode svoje najteže bitke, kao i njihovim roditeljima. U čast ovih hrabrih mališana zgrada opštine Mionica je na Svetski dan prevremeno rođene dece bila obasjana ljubičastom svetlošću, a na Trgu vojvode Mišića okupili su se roditelji sa decom kako bi se družili i napravili zajedničku fotografiju.

Za ovu priliku je napravljen specijalni ram za slikanje na kojem se nalazio simbol prevremeno rođene dece niz od deset čarapica, pošto se prema svetskoj statistici jedna od deset beba rodi pre vremena. Deci su podeljeni ljubičasti baloni, jer je zbog ljubičastog odsjaja inkubatora ova boja takođe jedan od simbola prevremeno rođene dece. Svetski dan prevremeno rođene dece je s obeležen i u Dečijem vrtiću „Neven“. Program je započeo himnom Malih divova „Baby Hero“, a zatim se prisutnima obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković.

„Najmanje što smo kao lokalna samouprava mogli da uradimo je da zgradu Opštine osvetlimo ljubičastom bojom. Naša opština je mnogo pre nego što je zvanično počela sa obeležavanjem Svetskog dana prevremeno rođene dece dala doprinos da mali heroji dobiju svoju najvažniju bitku, između ostalog i nabavkom savremenog aparata za Odsek neonatologije Opšte bolnice u Valjevu“, rekao je Janković.

Mališani su priču o malim divovima čuli od majke dvoje prevremeno rođene dece i članice istoimenog udruženja Ivane Đurić. Potom su usledili recitatorski nastupi prevremeno rođene dece iz Mionice, dok su mališani iz „Nevena“ za ovu priliku pripremljenom panou ostavili poruke podrške svoj prevremeno rođenoj deci sveta ispisane na specijalno napravljenim čarapica od kartona.

U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, a u Srbiji više od 4.000 beba. Svake godine zbog prevremenog rođenja u svetu umre milion beba.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *