četvrtak, 13. juna 2024.

Obeležen Svetski dan Roma

Objavljeno: 9. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Svečanost u holu Centra za kulturu, foto: Grad Valjevo
Svečanost u holu Centra za kulturu, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- U valjevskom holu Centra za kulturu juče je prigodnim programom za osnovce obeležen Svetski dan Roma. Zajedno sa vršnjacima, pripadnicima srpske zajednice je obeležen ovaj dan, jer je cilj da se pokaže da se deca obe nacionalnosti druže i da se uzajamno pomažu i da je eliminisana diskriminacija ove  je rekao da Grad Valjevo godinama sprovodi Lokalni akcioni plan (LAP) za obrazovanje Roma i da se bore za bolji položaj romske nacionalne manjine u našem gradu.

„Nisu rešeni svi problemi i tu još treba puno raditi. Krenuli smo od obrazovanja, jer smatramo da je to najvažniji stub. Uspeli smo kroz ovaj plan da odškolujemo pripadnike romske nacionalne manjine i to će nam se višestruko vratiti u budućnosti, kroz njihovo angažovanje. Ali i oni sami će aktivno učestvovati u unapređenju položaja romske manjine, samostalno i kroz organizacije civilnog društva, uz podršku grada Valjeva“, istakao je Rstić.

Ove godine iz gradskog budžeta je opredeljeno preko četiri miliona dinara  za Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma. Od toga, tri miliona dinara je namenjeno za stipendije romskih učenika.

„Svake godine povećavamo iznose i to nam daje dobre rezultate, jer preko 98% pripadnika romske nacionalne manjine nastavi srednju školu i to je jedan od najvećih uspeha LAP-a. Tu se ne završava sve, jer je grad Valjevo pristupio izradi Strategije za unapređenje položaja Roma i sa drugim stubovima, kao što su zapošljavanje, zdravstvena zaštita, rešavanje njihovog stambenog pitanja, Valjevo pokazuje veliku volju i aktivnost u rešavanju ovih problema. Potrebna nam je podrška Evropske unije i u narednom periodu, da bi mogli da konkurišemo za te fondove, potrebno nam je da imamo Strategiju i akcione planove. Do polovine ove godine, očekujem da će biti završena Strategija za unapređenje romske nacionalne manjine u Valjevu i izaći ćemo pred Skupštinu i odbornike sa njenim predlogom“, rekao je Rstić.

Kako je rečeno, lokalana samouprava radi i na rešavanju infrastrukturnih problema u naseljima u kojima žive pretežno građani romske nacionalnosti. Grad je započeo rekonstrukciju kanalizacije na Bairu, u naselju u kome žive pripadnici romske zajednice, za šta su dobijena sredstva iz evropskih fondova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *