subota, 9. decembra 2023.

Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Objavljeno: 2. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U selu Donje Leskovice obeležena je godišnjica od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića, koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole „Miloš Marković” u Donjim Leskovicama i ove godine je organizovala pomen u slavu hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena”.

Foto: Grad Valjevo
Foto: Grad Valjevo

Najpre je na groblju u Leskovicama održan pomen, a potom su ispred biste u školskom dvorištu cveće položili predstavnici Vojske Srbije, u ime grada Valjeva cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, predstavnici udruženja ratnih dobrovoljaca i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića, nakon čega su učenici OŠ „Miloš Marković“ pripremili prigodan program.

Foto: Grad Valjevo

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na bjelovarskom ratištu 1991. godine. Stojadin Cole Mirković je poginuo u oklopnom transporteru, koji je odbio da napusti, nakon što mu je major Milan Tepić izdao komandu da to učini. Vojnik Mirković je iz transportera pucao na napadače na kasarnu JNA u Bjelovaru, čije je glavno skladište major Tepić digao u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Foto: Grad Valjevo

Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U selu Donje Leskovice 2013. godine otkrivena mu je spomen-bista, a u maju ove godine i spomen-bista u parku Vide Jocić na Jadru, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *