petak, 23. februara 2024.

Od danas kažnjavanje vlasnika pasa koji ne poštuju Odluku o kućnim ljubimcima

Objavljeno: 1. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Vlasnici pasa u Valjevu više neće biti upozoravani, već svakog čeka kazna od 5.000 dinara ako svog ljubimca u šetnju izvode bez povodca i zaštitne maske, ili psećeg “pasoša”. Umesto prevencije i upozorenja, Komunalna policija je najavila da će početi da kažnjava one koji ne poštuju odredbe Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Valjeva, koja važi već tri godine. Takva odluka je doneta pošto su vlasnički psi za manje od mesec dana napali troje Valjevaca, među kojima je bilo dvoje dece, i to đaka prvaka na Sportskom danu na stadionu u naselju Peti puk, i devojčicu koja je prisustvovala izložbi pasa.

Zbog toga, kazna od  5.000 dinara čeka sve one koji izvode psa u šetnju bez povodca i zaštitne korpe na njušci, i ako nemaju kod sebe potvrdu o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji.

“Sa preventivnih prelazimo na represivne mere, pre svega sa ciljem zaštite sugrađana, jer ova poslednja tri događaja ukazuju na potrebu da se ovom problemu ozbiljno pristupi, s obzirom na to da preventivne akcije nisu dale razultate. Vlasnici pasa nemaju naviku da sa sobom nose dokumenta za svoje ljubimce, ali je to manja šteta nego to što ih gradom šetaju bez korpe i povodca”, kaže načelnica Komunalne policije Milica Petković.

Po gradskoj Odluci o držanju kućnih ljubimaca, inače, pas se može puštati sa povodca da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to leti od 22 časova uveče do 9 časova ujutro, a zimi od 20 časova uveče do 10 časova sledećeg dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *