ponedeljak, 22. jula 2024.

Premijerno pred Valjevcima

Objavljeno: 1. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Stotinak clanova nekadasnjeg KUD “Abrasevic” iz Valjeva, koje je ugaseno u januaru ove godine, od 20.marta zvanicno funkcionise u okviru udruzenja gradjana koje nosi naziv Amatersko kulturno-umetnicko drustvo “Kosta Abrasevic – Valjevo” ili skraceno KUD “Abrasevic – Valjevo”.

Kako izjavljuje predsednica ovog drustva Katarina Askovic, nekadasnji umetnski rukovodilac folklornih sekcija ugasenog drustva, naredne subote 2.juna sa pocetkom u 20 sati na velikoj sceni Centra za kulturu ocekuje se prvo, zvanicno predstavljanje valjevskoj javnosti pod ovim imenom. Na tom premijernom koncertu ugostice clanove KUD “Abrasevic” iz Panceva, sa kojima su I proteklih godina uspesno saradjivali.
– Na inicijativu roditelja I dece koja podrzavaju I vole rad ljudi koji su vodili foklornu sekciju nekadasnjeg KUD “Abrasevic”, po gasenju drustva smo odrzali nekoliko sastanaka na kojima smo dogovorili da nastavimo sa radom. Nasli smo prostor u kome bi mogli da vezbamo i za dva dana ga okrecili I stvorili pristojne uslove za rad, a u planu je I temeljnije sredjivanje u predstojecem preriodu. Procedura oko registracije je trajala neko vreme I kao datum osnivanja se vodi 20. mart, inace Dan grada, sto nam je izuzetno drago jer cemo se potruditi da predstavljamo Valjevo u sto lepsem svetlu i da na jos bolji nacin odrzimo amaterizam – istakla je Katarina Askovic uz napomenu da su veliku podrsku pruzili nekadasnji solisti, izuzetni igracu, koreografi sa kojima je ranije saradjivala, ali i brojna drustva koja su imala razumevanja za situaciju u kojoj se sada nalaze, bez sredstava, bez nosnji, ali naoruzani jakom voljom I entuzijazmom.
– Za prvi koncert koji nas ocekuje u subotu uspeli smo da sasijemo nesto nosnji, a nesto su nam ustupili prijatelji iz drugih KUD-ova (iz Obrenovca, Panceva, Beograda, kao I valjevski “Krusik”) koji su prepoznali nasu energiju i shvatili da se radi o dobroj I zdravoj prici, a mi se nadamo da cemo uspeti da im se revansiramo. Prvak nacionalnog ansambla “KOLO” Goran Mitrovic nam je pomogao da pripremimo novu koreografiju “Pcinjske zavrzlame” koju cemo sa gostima iz Panceva izvesti na samom kraju, a na koncertu ce dominirati koreografije naseg Valjevca Vladimira Spasojevica koji nam je ustupio autorska prava. Nastupace pioniri, juniori i seniori sa kojima su radili Ivan Pantic, kao umetnicki rikovodilac naseg drustva, i njegovi asistenti Andja Djermanovic, Jovan Radovic I Uros Petric. Oni ce sa gostima izvesti ukupno 12 koreografija, od igara iz zapadne Srbije do Vlaskih igara – izjavila je Katarina Askovic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *