ponedeljak, 27. maja 2024.

Od danas važi nova odluka o radnom vremenu

Objavljeno: 6. decembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Od danas je na snazi odluka o radnom vrememu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata u Valjevu. Izmenjenu odluku doneli su nedavno odbornici Skupštine grada, sa namerom da se “unese više reda u navedenu oblast i tako utiče na smanjenje uznemiravanja građana”.

Po novoj odluci, bifei, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, mlečni i ekspres restorani, pečenjare i grilovi imaće radno vreme do 7 do 24 časa. Objekti te namene koji se nalaze u stambenim ili poslovnim zgradama radiće još kraće – radnim danom do 23, a petkom i subotom do 24 sata.  Radno vreme  za kafe-barove, restorane i kafane je dozvoljeno svim danima do ponoći, dok će noćni barovi i diskoteke moći da petkom i subotom rade od 21 do 00.30 sati iza ponoći. Radno vreme može biti produženo u vreme gradskih manifestacija i to posebnim aktom Gradskog veća.

Ideja o skraćenju radnog vremena ugostitelja pojavila se nakon zločina u “Zipi” 30. oktobra, kada je ubijen 25-godišnji Damjan Dragojlović, a još troje ljudi ranjeno, a tada je ocenjeno da se najteži izgredi dešavaju dva časa nakon ponoći.

Valjevski ugostitelji su ranije protesovali zbog ovakve odluke gradske vlasti, a u proteklih mesec dana sve restorane i kafiće intenzivno kontrolišu nadležne ispekcije. Tako je u jednom od njih, u centru Valjevu, zbog nepravilnosti, na dve nedelje stavljen „katanac na bravu“, ali taj poznati restoran i dalje neometano radi u drugom delu lokala, jer se on ne vodi na istog vlasnika kao i objekat koji je „zapečaćen“. Niko od nadležnih nije mogao da kaže da li je ovo izigravanje zakona ili nemoć države, koja je zakonskim propisima dozvolila da na istoj adresi lokali mogu biti vlasnički i namenski podeljeni, kao što je slučaj i sa „Zipom“, koja je do 21 sat registrovana kao kafić, a nakon toga postaje noćni klub i ima drugog vlasnika.

 

Jedan komentar na “Od danas važi nova odluka o radnom vremenu

  1. Znači trebalo je da se dogodi masakr pa da opštinska vlast donese dobru odluku. Kakav je to grad u kojem nema proizvodnje a ima na stotine kafana. Grad po ekonomskim pokazateljima na poslednjem mestu u Srbiji ali ima toliko kafana. Valjda, pošto niko ne radi ništa u ovom gradu neka idu u kafane do 2 iza ponoći. Što smetaju onima koji nešto raduckaju, nije problem. I kao kafandžije se bune? Ima li u opštinskoj vlasti nekog ko zna šta je biznis? Nema, a što je i evidentno čim radnim danima dozvoljavaju kafanama da rade do ponoći. Valjda znaju da nisu sposobni da dovedu fabrike u Valjevo, pa narod neka pije do ponoći, ionako ne rade nigde. A gledajte logiku: Kafane u sklopu zgrade mogu da rade do 23 sata jer smetaju stanarima ali ako je ta kafana pored zgrade onda može da radi do 24 sata. Rekoh, opštinska vlast pojma nema, nigde tu nema ni jednog koji je uspešno vodio neki biznis. Umesto da prepišu beogradske uredbe oni kao mudruju.

    3

    3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *