četvrtak, 25. jula 2024.

Od početka godine bilo je 48 dana sa zagađenim vazduhom

Objavljeno: 22. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je 48 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju, u trećoj sedmici februara vazduh je bio zagađen, sa rekordnim satnim koncentracijama u ovoj godini. Svakodnevna prekoračenja graničnih vrednosti ublažila kiša za vikend.

Najviša prosečna dnevna koncentracija 17. februara, kada su suspendovane PM10 čestice bile 128,99 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica isti dan je iznosila 88,05 µg/m3.

Istog dana u 18 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 473,40 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, čime je ostvaren ovogodišnji rekord i vrednost veoma blizu najvišoj koncentraciji izmerenoj ove grejne sezone (1. decembra prošle godine).

U petak, 18. februara, je zabeležena najviša satna koncentracija od 212,71 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 21 čas.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Stanje vazduha očajno. Gradska uprava bez brige? Na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva je objavljen Godišnji izveštaj o ispitivanju kvaliteta vazduha u životnoj sredini u 2021. godini koji je sačinio Institut Vatrogas. Izveštaj konstatuje da je u prošloj godini vazduh u Valjevu bio najslabije, treće kategorije za zbog velikog broja dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica u vrednosti od 177 dana, prema 35 koliko je dozvoljeno. Izveštaj beleži izuzetno visoku srednju godišnju koncentraciju ove prašine u iznosu od 63,8 µg/m3 u odnosu na propisanu granicu od 40 µg/m3 za jednu kalendarsku godinu“, navedeno je u ovom izveštaju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *