subota, 20. aprila 2024.

Od početka godine bilo je 80 dana sa zagađenim vazduhom

Objavljeno: 6. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od početka 2021. godine je bilo 80 dana sa zagađenim vazduhom po podacima državne mreže zu automatski monitoring kvaliteta vazduha. Od početka novembra prošle godine do danas ukupno je zabeleženo 119 dana sa prekomernim zagađenjem, pokazuje izveštaj nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

U poslednjim danima marta vazduh je i dalje opasan po zdravlje. Od ponedeljka do petka vazduh u Valjevu je ocenjen indeksom „zagađen“. U subotu i nedelju „prihvatljiv“.

Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je 30. marta kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 79.82µg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak 29. marta u 20 časova i iznosila 219.97µg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju sutradan, u utorak u vrednosti od 127.23 µg/m3 u 21 čas.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je tokom pet dana svako mogao da oseti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa su mogli  da dožive ozbiljnije zdravstvene posledice.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *