sreda, 17. aprila 2024.

Od početka godine vazduh je 98 dana bio zagađen

Objavljeno: 25. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj. U saopštenju navode da grad Valjevo još nije izradio i primenio Plan kvaliteta vazduha.

U izveštaju se navodi da je zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj sedmici bilo u porastu. Najviša srednja dnevna koncentracija je bila u petak, 21. oktobra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 58,36 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je u petak, 21.oktobra, kada su vrednosti bile 39,89 µg/m3. U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 19 časova u vrednosti od 139,64 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 20 sati vrednost od 101,94 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju se navodi da je zbog zagađenja vazduha protekle sedmice svako mogao da osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

„Ovog oktobra dočekujemo novu grejnu sezonu sa zagađenjem vazduha u porastu i ispraćamo još jednu godinu bez Plana kvaliteta vazduha. Iako nikad nije dobio saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine Plan kvaliteta vazduha koji su odbornici Grada Valjeva usvojili u novembru 2016. godine istekao je krajem 2021. godine. Gradska uprava Valjevo je u avgustu 2021. godine zaključila ugovor o izradi ovog razvojnog dokumenta sa preduzećem Saobraćajni institut CIP iz Beograda. Do danas nema informacija da li je ugovor izvršen ili ne“, navedeno je u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *