nedelja, 14. aprila 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 110 dana

Objavljeno: 26. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 110 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica. I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Izveštaj pokazuje da su Valjevci cele protekle nedelje bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

“Ne dozvoliti da nam se dete igra napolju kada su vrednosti aerozagađenja enormne, kao što je to u Valjevu. Skratiti boravak dece napolju, nabaviti im zaštitne maske, pogotovo za kretanje do škole. Za vrtiće i škole, ali i za kuće nabaviti prečistače vazduha”, rekla je lekar specijalista Vesna Krstevski, povodom registrovanih visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu.

Ona kaže da je aerozagađenje svetski problem, srpski i posebno valjevski, ističući da svake godine zbog aerozagađenja u svetu  prevremeno umre oko sedam miliona ljudi, od kojih su pola miliona deca mlađa od 15 godina, ali i da svako deseto novorođenče ili još nerođeno dete smrtno završi usled uticaja zagađenog vazduha.

Doktorka Krstevski posebno ističe opasnost zagađenog vazduha za zdravlje trudnica, jer se suspendovane čestice zbog udisanja talože na posteljici koja je važna za razvoj ploda, ali putem krvotoka prodiru i u plod koji je još u fazi embrionalnog razvoja.

“Aerozagađenje utiče i na neplodnost koja je danas veliki problem. Zagađenje može da spreči da se dete uopšte rodi“, rekla je dr Krstevski.

Ona navodi da postoje studije koje ukazuju da aerozagađenje utiče na neurološke i mentalne probleme kod dece, na njihove kognitivne sposobnosti, pažnju, razmišljanje, do toga da su usled uticaja zagađenog vazduha deca hiperaktivna i agresivnija. Dodaje da studije ukazuju da se u većem broju slučajeva kod dece javlja autizam ako su majke za vreme trudnoće bile izložene uticaju zagađenog vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *