sreda, 17. aprila 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 113 dana

Objavljeno: 22. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio veoma zagađen. Od početka godine zabeleženo je 113 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je protekle sedmice najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena  u sredu, 16. novembra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 114,34 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je takođe u sredu u vrednosti  96,78  µg/m3.

U petak, 18. novembra, je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 15 časova u vrednosti od 208,63 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a prošlog utorka u 19 sati vrednost od 151,99 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju je navedeno da je u Valjevu vazduh bio jako zagađen, te da su svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova.

 U Valjevu je vazduh najlošije kategorije

„Agencija za zaštitu životne sredine objavila Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji. Valjevo u periodu od 2017. do 2021. godine registrovano kao područje  za vazduhom najlošije, treće kategorije. To  je period u kome je ’važio’ Plan kvaliteta vazduha 2016-2021. Kako bi kazao Saobraćajni institut CIP doo iz Beograda, u pitanju su mere koje ’nisu dale pozitivne rezultate’. Danas se u 11 časova u Gradskoj upravi u sali na prvom spratu organizuje prezentacija Nacrta Plana kvaliteta vazduha u Valjevu za period 2022-2027. Građanska udruženja i stručnjaci za zaštitu životne sredine izneli su mnoge kritike na postupak pripreme, sadržaj i kvalitet dokumenta koji je objavila Gradska uprava“, navedeno je u saopštenju organizacije „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *