nedelja, 21. jula 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 118 dana

Objavljeno: 1. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 118 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine.

To je saopštila organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj. Navedeno je i to da ombudsman ispituje postupanje grada Valjeva zbog propuštanja sprovođenja mera za smanjenje aerozagađenja.

U izveštaju se navodi da je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM10  čestica zabeležena u četvrtak, 24. novembra, a najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5čestica  je izmerena u nedelju.

Navodi se da je vazduh u Valjevu bio je zagađen i da svako može početi da oseća zdravstvene tegobe, a članovi  osetljivih  grupa  mogu  doživeti  ozbiljnije  posledice po zdravlje.

Ombudsman ispituje postupanje grada Valjeva

Zaštitnik građana je na inicijativu udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju) i Lokalni odgovor pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti  rada  grada Valjeva zbog nepostupanja u rešavanju problema zagađenog vazduha, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

„Udruženja su se obratila ovoj nezavisnoj kontrolnoj instituciji ukazujući da grad Valjevo  proteklih godina nije usvojio, niti  primenio Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne planove, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u zaštitilo zdravlje ljudi. Prihvatajući navode udruženja, Zaštitnik građana je tražio od nadležnih organa da ga obaveste o svim okolnostima koje se tiču donošenja Plana kvaliteta vazduha u Valjevu i kratkoročnih akcionih planova, potom o učešću javnosti u izradi  novog  planskog dokumenta. Ombudsman je zatražio da se  nadležni u Valjevu izjasne zašto nisu prethodnih godina usvojili pomenute planove, te da mu o tome dostave odgovarajuću dokumentaciju“, navedeno je u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *