subota, 20. jula 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 122 dana

Objavljeno: 7. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 122 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju je navedeno da je najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena u subotu, 3. decembra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 116,17 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u subotu, u vrednosti 101,14 µg/m3.

U subotu je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 212,06 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u subotu u 18 sati vrednost od 186,43 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju je navedeno da je vazduh u Valjevu bio je zagađen i da je svako mogao da oseti zdravstvene tegobe.

„Predsednica i sekretar Skupštine grada bez obrazloženje su odbili zahtev predstavnika udruženja Lokalni odgovor da prisustvuju zasedanju parlamenta. Lokalni odbornici daleko od očiju javnosti usvojili Odluku o budžetu za 2023. godinu. Gotovo mesec dana od održavanja javne rasprave o budžetu, učesnici nisu dobili odgovor na postavljena pitanja i dostavljene predloge“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *