ponedeljak, 20. maja 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 27 dana

Objavljeno: 14. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 27 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako je navedeno, najviša srednja dnevna koncentracija za suspendovane PM10 čestice iznosila je 111,57 µg/m3 i zabeležena je u subotu, 11. februara. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u subotu u vrednosti 90,06 µg/m3. U subotu, je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 17 časova u vrednosti od 198,69 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u petak, 10.2.2023. u 18 časova vrednost od 148,53 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju se navodi da je vazduh u Valjevu bio protekle sedmice bio zagađen i da je svako mogao da oseti zdravstvene tegobe.

Kako je navedeno, u Valjevu je gotovo 10.000 dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnog vazduha koji sadrži prekomerne koncentracije suspendovanih čestica prašine 150-170 dana godišnje. Međutim, boraveći u svojim obrazovnim ustanovama i domovima, u zatvorenom prostoru, deca, mladi i njihovi nastavnici su izloženi posebnoj vrsti zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru.

Radi se o zagađenju koje potiče ne samo od spoljašnje sredine, već je posledica delovanja materijala koji se koriste za gradnju, uređenje prostora, kao i od aktivnosti kao što su grejanje, spremanje hrane ili sistema ventilacije.

U pojedinim valjevskim školama sprovodi se edukacija učenika i nastavnika o čistom vazduhu u okviru projekta „Na početku beše informacija“ koji realizuje udruženje Lokalni odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *