utorak, 28. maja 2024.

Valjevo je grad sa niže razvijenom eUpravom

Objavljeno: 13. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Valjevo se nalazi na spisku gradova koji imaju nižu razvijenost eUprave, dok je mioničkoj opštini uručeno specijalno priznanje u oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem IT.

Valjevo ne može da se pohvali dobrim učinkom na polju elektronskih uslugama, jer istraživanje koje sproveo NALED, pokazuju nižu razvijenost u toj oblasti.

Kako je saopšteno, većina gradova i opština u Srbiji i dalje nema dovoljno razvijene elektronske usluge i puno je prostora za napredak. To su pokazali rezultati prvog, pilot merenja, novouspostavljenog Lokalnog indeksa eUprave (LEI).

LEI indeks ocenjuje opremljenost i spremnost lokalnih samouprava da pružaju kvalitetne i dostupne eUsluge i sastoji se iz četiri osnovne grupe indikatora: broj i kvalitet eUsluga, opremljenost infrastrukturom, kapacitet lokalnih službenika da pruže elektronske usluge, kao i nivo informisanja i uključenosti građana pri uspostavljanju i korišćenju elektronskih usluga.

Valjevo se nalazi na spisku 60 gradova i opština u Srbiji koji su svrstani u kategoriju niže razvijenih.

www.lei.rs

Niš i Vranje mogu da se pohvale najboljim učinkom. Pored toga što imaju najefikasniju eUpravu, to su i jedine lokalne samouprave svrstane u kategoriju više razvijenih. U srednje razvijenim je 57 gradova.

„Gradovi i opštine dosad su uspeli da digitalizuju 20% postupaka u svojoj nadležnosti i vidimo da je još rada pred nama. LEI indeks pokazao je da je lokalnim samoupravama potrebna snažna podrška u daljem razvoju eUsluga i njegova najveća vrednost je u tome što jasno pokazuje gde je potrebno usmeriti tu podršku. Veliki izazov predstavljaju finansijski, materijalni i ljudski kapaciteti. Prosečna izdvajanja za razvoj eUprave su samo 40.000 evra godišnje. Računari na kojima službenici rade su u dve trećine gradova i opština stari između pet i osam godina i raspolažu u proseku sa samo dva IT eksperta“,  izjavio je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Nikola Dašić.

Mionica najrazvijenija u Okrugu

U Kolubarskom okrugu najbolje rezultate na polju razvijenosti eUprave je ostvarila opština Mionica, koja se nalazi u kategoriji srednje razvijenih opština i gradova po pitanju efikasnosti eUprave. Ta opština je dobila specijalno priznanje u oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem IT.

Foto: Opština Mionica

Pored Valjeva, na spisku gradova i opština koji imaju nižu razvijenost eUprave, našli su se Ub, Lajkovac i Osečina, dok podatke za opštinu Ljig nismo uspeli da pronađemo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *