četvrtak, 18. aprila 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 85 dana

Objavljeno: 23. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 85 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica. I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Izveštaj pokazuje da je nakon produžene tople jeseni, treća nedelja novembra donela zagađen vazduh. Samo dva dana prethodne sedmice, u petak i subotu, Valjevci su mogli udisati relativno čist vazduh. Tri dana vazduh u Valjevu je, zbog koncentracija čestica prašine, imao ocenu loš, dok je u utorak vazduh u Valjevu bio veoma loš.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, navedeno je u ovom izveštaju.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje “Lokalni odgovor”. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

“Lokalni odgovor” poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *