četvrtak, 18. aprila 2024.

Poljoprivredna mehanizacija za mlade zemljoradnike

Objavljeno: 24. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Mladi zemlljoradnici (ustupljene fotogradije)
Mladi zemlljoradnici (ustupljene fotogradije)

VALJEVO- Nakon realizovanog konkursa, koji je ove godine raspisalo preduzeće „Agrorazvoj – valjevske doline’’, u okviru Programa podrške mladima u ruralnom području, 68 valjevskih zemljoradnika ostvarilo je pravo na podsticajna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Zahvaljujući ovim sredstvima Milan Bojanić (29) iz Lelića, po povoljnim uslovima nabavio je novu kosačicu, koja će mu olakšati pripremu kabaste stočne hrane. Odlučio je da ostane na porodičnom imanju i zajedno sa bratom nastavi da se bavi mlečnim govedarstvom.

Na farmi Bojanića trenutno je preko 50 goveda od čega je 30 muznih krava koje svakog dana daju oko 500 litara mleka.

“Već pet godina konkurišem za podsticaje. Ove godine sam uzeo kosu koja košta 420.000 dinara, a ja sam je zahvaljujući podsticajima dobio za 128.000 dinara. To je prihvatljivo i zadovoljan sam, jer na ovaj način je mladim poljoprivrednicima omogućen pristup mehanizaciji po povoljnim uslovima”,  kaže Bojanić.

Mladi zemljoradnici (ustupljene fotografije)

Mašinski park na gazdinstvu Nebojše Birčanina (32) iz Suvodanja, brojniji je za još jednu priključnu mašinu – drljaču za traktor, a farma za priplodne junice.

“Koristeći podsticaje nabavio sam drljaču uz povraćaj 70 odsto novca od njene vrednosti i tri priplodne junice za koje je povraćaj bio 40 odsto. Na ovaj način sam za nekoliko godina obnovio skoro svu mehanizaciju. Prednost je u tome što mladi poljoprivrednici na ovaj način mogu da nabave novu mehanizaciju”, smatra Birčanin.

U okviru Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji realizuje „Agrorazvoj – valjevske doline’’, za podsticajnu meru podrške mladima u ruralnom području ove godine opredeljeno je 15 miliona dinara.

Pravo na podsticaje u maksimalnom iznosu do 300.000 dinara imali su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava starosti do 40 godina, koji se isključivo bave poljoprivredom. Od 100 podnetih prijava, nakon formirane bodovne liste, 68 poljoprivrednika je ostvarilo pravo na podsticaje.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *