četvrtak, 18. aprila 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen 88 dana

Objavljeno: 29. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je zabeleženo 88 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica. I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Izveštaj pokazuje da su Valjevci prošle nedelje od ponedeljka do četvrtka udisali zagađen, loš vazduh. Zahvaljujući vetru i snegu vazduh se “očistio”, pa se od petka do nedelje moglo bezbedno disati.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, navedeno je u ovom izveštaju.

“Lokalni odgovor” poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Od početka godine u Valjevu je tokom 88 dana zabeleženo prekoračenje dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Tako je više od dva puta premašen godišnji limit od 35 prekoračenja dana propisan Zakonom o zaštiti vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *