ponedeljak, 24. juna 2024.

Od početka godine vazduh je bio zagađen svaki dan

Objavljeno: 10. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je svaki dan od početka 2023. godine sa zagađenim vazduhom. Građani Valjeva čitavu deceniju su izloženi prekomernom zagađenju, a plana kvaliteta vazduha još nema, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju za proteklu sedmicu, najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena je 5. januara kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 158,32 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je istog dana u vrednosti 119,90 µg/m3.

U ponedeljak, 2. januara je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 15 časova u vrednosti od 301,26 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a istog dana u 17 časova vrednost od 210,63 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju se navodi da je u Valjevu vazduh bio jako zagađen i da su svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova.

Decenija zagađenog vazduha

Kako je naveden, staru godinu smo ispratili brojeći ukupno 144 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica u vazduhu.

„To je četvorostruko prekoračenje broja od 35 dana koliko je našim zakonima dozvoljeno godišnje prekoračiti dnevnu graničnu vrednost od 50 µg/m3. Merni uređaji su na godišnjem nivou izmerili i srednju godišnju koncentraciju pomenutih PM10 čestica u vrednosti od 50,8 µg/m3 što predstavlja značajno prekoračenje dozvoljene koncentracije od 40 µg/m3. Nacionalna ekološka asocijacija kaže da Valjevo zauzima treće mesto po zagušljivosti u Srbiji, odmah nakon Užica i Popovca. Reč je, naravno, o kvalitetu ili zagađenju vazduha“, navodi organizacija „Lokalni odgovor“.

Oni navode da smo u Novu godinu ušli i bez usvojenog Plana kvaliteta vazduha, dokumenta koji  bi trebalo da sadrži mere koje je potrebno primeniti da bi se smanjile koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na propisane granične vrednosti.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *